Читај ми!

Magazin Srbija na vezi, RTS Svet, 23.05

U najnovijem izdanju "Magazina Srbija na vezi", minute posvećujemo velikanima srpskog naroda, prateći tragove istorijskih zbivanja..."Magazin" možete pogledati i na RTS2 u subotu, 23. januara u 11.30.

Nikola Tesla preminuo je na Božić, 7. januara 1943. i u čast naučnika, svake godine, u hotelu Njujorker u Njujorku, u organizaciji Tesline naučne fondacije iz Filadelfije, održava se Memorijalna konferencija. Pandemija nije bila prepreka da se i ove godine učesnici virtuelno okupe na onlajn konferenciji. O njenom značaju i kako je protekla videćete u izveštaju Mirjane Raičević Tasić.

Kralj ujedinitelj, kralj oslobodilac - sintagme su koje opisuju jednu od najznačajnijih ličnosti 20. veka, Aleksandra Prvog Karađorđevića. Ostaće upamćen i po šestojanuarskoj diktaturi iz 1929. koja mu je obezbedila gotovo dvogodišnju apsolutističku vladavinu do septembra 1931. Da li se on ogrešio o istoriju ili se istorija ogrešila o njega i kako su ga naši stvaraoci ovekovečili u literaturi i na filmu, saznaćemo u emisiji "Diskretno prećutani oslobodioc", o čemu su autori emisije Maja Martinović i Vladan Jočić poslali insert.

RTS Svet premijerno emituje ekskluzivni dokumentarac u dva dela o srpsko-australijskom piscu Sretenu Božiću Vongaru, koji je apsolutno najzanimljiviji personaž srpske dijaspore danas. Insertom iz emisije tek ćemo vam nagovestiti svu lepotu spektakularne priče autora Dragana Gavrilovića koji nas vodi kroz unutrašnje predele i život Sretena Božića Vongara i otkriva nam jednostavno ljudsko biće satkano od čistih i nepokvarenih emocija, koje živi u svom svetu teških istina, smeha, sećanja, osećanja i mašte.

U susret Svetom Savi 27. januara, kada sva srpska deca sveta slave školsku slavu, srpskom istočniku posvećujemo priču Aleksandra Žigića o Akademiji "Sv. Sava" - prvoj srpskoj osnovnoj školi sa najdužom tradicijom osnovnog obrazovanja srpske dece u SAD. U našim emisijama često beležimo primere naših uspešnih đaka i studenata koji su otišli u inostranstvo. Ovaj put, pre nekoliko dana, Boban Kovačević razgovarao je sa mladom i obrazovanom Nevenom Manić, koja je posle usavršavanja u inostranstvu ipak odlučila da ostane u Srbiji.

Veliki broj pojedinaca i klubova aktivno radi na očuvanju tradicije i srpske kulture u rasejanju. Takođe, postoje i pojedinci koji svojim delovanjem umrežavaju maticu i dijasporu i rade na zajedničkim poduhvatima. Jedan od njih je i prof. dr Mihajlo Rabrenović predsednik Poslovnog kluba udruženja „ U ime živih".

Po završetku srednje škole Aleksa i Ilija su nastavili školovanje u Sjedinjenim Američkim Državama. Aleksa kaže da je najbolja škola matematike na Prinstonu. Zato je odabrao baš taj univerzitet. Ilija smatra da je za studije muzike, i ono što njega interesuje, najbolji Berkli. Obojica su među najboljim studentima u generaciji na univerzitetima koje pohađaju. Sa njima je razgovarala Natalija Sinanović.

Urednici Boban Kovačević i Mirjana Raičević Tasić

Reditelj Ernestina Gligorijević

 

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара