Читај ми!

Dragan zna gde je raj

Dragan Rakonjac je autor emisije "Američki san" u kojoj mu sagovornici, koji žive na tom kontinentu, otkrivaju svoje viđenje "obećane zemlje". U polsednjih 20 godina snimio je više od 700 zapisa o srpskoj zajednici u Americi. Zahvaljujući njemu, opstao je Srpski radio u Los Anđelesu. Zbog izuzetnog zalaganja za očuvanje srpske kulture i tradicije, Kulturno-prosvetna zajednica Srbije dodelila mu je prošle godine Zlatnu značku. Posetio nas je ove jeseni, a sa njim je razgovarala Tamara Drezgić.

"Srbija šta ima to nema nigde na svetu, mi imamo rajsku zemlju. Samo što ne znamo da je koristimo i ne znamo da uživamo u svemu tome. Moja je namera da, kad se budem penzionisao sledeće godine u Americi, provodim najmanje 6 meseci ovde, a 6 meseci možda u Americi. Dosta toga zavisi od naše ćerke koja sada blizu nas živi, a možda se i odseli dalje. Ukoliko mi dete živi na 2,3 sata avionom od nas, meni je bolje da budem u Srbiji i uživam sa tom američkom penzijom, da idem od banje do banje i uživam u životu.

A u Americi bih morao da plaćam taj neki račun i sedim u 4 zida, sa komšijama ne mogu da podelim nikakvu priču, a ovde ipak imaš naš narod, koji voli da se druži i sa kojim imam šta da pričam...

Šta sa Amerikancima imam da pričam...Mentalitet je drugi, svi su na haj, baj, ljubazni, predusretljivi, ali oni se sami među sobom ne druže...

U Americi sam 22 godine, da mi brat nije napravio grin kartu i rekao da moram da dođem i da se nije desilo bombardovanje, ja bih se još 99. vratio. Nije meni Amerika mnogo toga dobrog donela. Ja sam ovde imao sve što mi je trebalo.

Amerika pruža čoveku mogućnosti da zaradi više para, da kupite jednu, pa drugu, pa treću kuću, ali, da li je to sreća.

Zet jednog mog prijatelja radi kao bankarski stručnjak i pravi godišnje 700000 dolara. Ali, on je nesrećan jer njegov kolega sa istim fakultetom pravi 3 miliona dolara godišnje. I sa 700000 dolara ti imaš vrhunski život u Americi."

A šta je dobro iz tvog života u Americi?

"Ne mogu da se setim, u stvari kupio sam stan posle godinu dana u Americi, ali to je bio splet dobrih okolnosti. Tada je Amerika imala veliku recesiju, cena nekretnina je pala...danas taj stan košta mnogo više", kaže Dejan Rakonjac.

Rakonjac se vratio u Los Anđeles i pozdravio gledaoce Srbije na vezi.

"Veliki pozdrav gledaocima Srbije na vezi. Ja sam se posle mesec i po dana provedenih u Srbiji vratio u Ameriku i to po svim pravilima i merama zaštite od Kovida 19-uz nošenje maski i dražanje distance. Po povratku me sačekalo lepo vreme u Kaliforniji i ono me inspiriše za razmišljanje i pripremu novih emisija o našoj srpskoj dijaspori", poručio je Rakonjac.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво