Читај ми!

Takmičenje operskih i klasičnih pevača i to onlajn

Operski umetnici svetskog glasa, Dijana i Boris Martinović, organizatori su Međunarodnog takmičenja operskih i klasičnih pevača koje će se, zbog pandemije, odvijati u virtuelnom svetu.

"Zamišljeno je kao svetsko takmičenje, finale je trebalo da bude održano u Los Anđelesu. Kada smo sve priveli kraju, desila se korona. Pitali smo se da li da otkažemo celo takmičenje, jer spreman je bio i žiri i sponzori, pozivnice poslate...A onda smo rešili da uradimo šta i ostali narodi, Rusi, Amerikanci i ostali, a to je da ga održimo onlajn", kaže Dijana Martinović.

Njen suprug Boris kaže da je teško jasno čuti glas preko interneta kao što to možemo uživo, ali da se moramo prilagoditi i adaptirati na nove uslove rada.

Vezani ste i za Srbiju, Hrvatsku i Los Anđeles. Kako funkcioniše takav život i zašto ste vezani za ove zemlje?

"Sad je teško putovati, ali smo preko leta na moru, na otoku blizu Zadra. Zimu provodimo u Kaliforniji gde je uvek toplo, neko vreme u Beogradu...Nije to ni loše, u jednom trenutku sam imao 7 različitih adresa, pa nisam znao gde su mi note i ostale stvari", kaže Boris.

Dijana kaže da imaju jedan kofer sa najvažnijim stvarima koji svuda nose sa sobom.

"Moj suprug uskoro slavi 50 godina umetničkog rada. Sada imamo svetsku turneju, koja će da ide od Amerike do Australije, naravno uključena je i naša zemlja. Odlučili smo da to obeležimo operskom predstavom ili koncertom u svakom tetaru gde je moj suprug postigao najveći uspeh. To pričamo o Metropoliten operi, operi u San Francisku, u Parmi, Napoliju, Milanskoj skali, i ta turneja je već dogovorena", kaže Dijana.

Bavite se i pisanjem, napisali ste knjigu koja se bavi vezom energije i operskim pevanjem. Kako ste objasnili tu vezu?

"Mi imamo naš materijalni deo, to je naše telo, a unutar njega imamo našu energiju, naše energetsko polje, kao i oko nas. Brojne knjige govore o tome da naše energetsko polje zrači na daljinu do 1 metra, to smo sve mi. S obzirom na to da je naše telo, tj. energija i fizička materija naš instrument, meni je bilo logično da izučavam kao pevač taj naš instrument, kako bih znala na koji način da mu pristupim i na koji način da ga savladavam. I zbog mene same, jer me to uvek jako interesovalo, a onda smo suprug i ja, koji je veći stručnjak od mene kad je u pitanju tehnika pevanja i savladavanje tog instrumenta, napisali knjigu", kaže operska diva.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара