Pomaška crkva zasvetlela novim sjajem

Ove godine, srpski pravoslavni vernici iz Pomaza, predvođeni svojim duhovnim pastirom, ocem Ljubom Milisavićem, obnovili su unutrašnjost svoje svetinje, crkve posvećene Svetom Georgiju.

Kada su Srbi za vreme Velike seobe prešli sa patrijarhom Čarnojevićem u Ugarsku već 1690. godine naselili su se i u Pomaz. Mesto, svega 15-tak kilometara od Budimpešte, nadomak Sent Andreje.

Dugo vremena, Srbi su bili jedini stanovnici Pomaza, a kasnije se tu naseljavaju Nemci i Mađari. U centru grada nalazi se srpska pravoslavna crkva posvećena Svetom Georgiju. Sadašnja, treća po redu crkva podignuta je u drugoj polovini 18. veka, a ikonostas je delo ruku nepoznatog školovanog ikonopisca.

Ove godine, srpski pravoslavni vernici iz Pomaza, predvođeni svojim duhovnim pastirom, ocem Ljubom Milisavićem, obnovili su unutrašnjost ove njihove svetinje.

Priređeno je osvećenje crkve, a tim povodom, svetu arhijerejsku liturgiju predvodio je episkop budimski Lukijan, uz sasluženje monaštva, sveštenstva i đakone.

Sama obnova ove svetinje koja je trajala pola godine. Prema rečima pomaškog paroha iznosila je preko 10 miliona forinti.

Činjenica da je skoro polovina prihoda sakupljena od dobrovoljnih priloga vernika ukazuje na vezanost srpskog naroda za pravoslavnu veru i njegovu privrženost srpskoj pravoslavnoj crkvi. O značaju ljubavi i darodavstva, prilikom svečane besede, ukazao je arhijerejski namesnik protojerej Zoran Ostojić.

Osvećenju obnovljene unutrašnjosti hrama Svetog Georgija, pored vernog naroda, prisustvovali su i predstavnici ambasade Srbije i ambasade BiH u Mađarskoj, predstavnici grada Pomaza i manjinske srpske samouprave, kao i Ljubomir Aleksov, srpski predstavnik u mađarskom parlamentu.

Liturgiju je pratilo pevačko društvo, pri hramu Svetog Georgija u Budimpešti, a na samom kraju svečanosti, prisutnima se obratio i otac Ljuba Milisavić, paroh pomaški.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво