Читај ми!

Sofija Knežević: Za sve je kriva Ela

Bila je najmlađi student koji je sa šesnaest godina primljen na Univerzitet za muziku i dramske umetnosti u Gracu. Jedna je od najlepših žena sveta po izboru magazina Kosmopoliten. Zaljubljena je u džez od detinjstva, otkako je čula numeru Ele Ficdžerald...

Posle studija u Austriji, i života u Gracu i Londonu, odlazi u Njujork koji postaje "njen grad". Dobija posao profesora na tamošnjem muzičkom koledžu, nastupa na američkoj džez sceni, između ostalog i u čuvenom Karnegi holu... Upoznaje takođe džez muzičara, Eliota, sa kojim je danas u srećnom braku...

U Beograd je doputovala zbog koncerta u Narodnom pozorištu gde je nastupala zajedno sa suprugom.

Sofija je ambasador Internacionalne fondacije za decu i umetnost. Kao izuzetno važan deo karijere izdvaja muziku i tekst koje je zajedno sa Eliotom, napisala sa festivale Muzeja moderne umetnosti u Njujorku i Muzeja američke umetnosti u Arkanzasu.

Uvrštena je u enciklopediju "Serbian džez bre", a zanimljivo je da se našla u filmu "Duh Balkana" pored Marine Abramović i Anđeline Džoli. Reditelj Herman Vaske koji decenijama snima najitrigantnije svetske umetnike, želeo je da prikaže onu drugu, manje poznatu stranu Balkana.

Laureat je brojnih nagrada i priznanja kao što je Tesla nagrada za dostignuća u muzici, Unesko Stipendija za mlade talente, a u 2013. godini je izabrana za "Betty Carter Jazz Ahead" program koji prepoznaje izuzetno talentovane umetnike i kompozitore.

Sofija živi i radi u Njujorku od 2011, a zaposlena je kao profesor pevanja u školi "Music School of New York City" od 2012. godine. Sofija Knežević je od prošle godine ambasador nacionalne platforme "Srbija stvara".

Kako se zaljubila u džez, koliko joj je važno poreklo i sredina iz koje potiče i kako "Sejdefu majka buđaše" zvuči u njenoj interpretaciji pogledajte u našem video prilogu.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво