Читај ми!

Jedanaesta Konferencija srpskih organizacija regiona

Kako bi sačuvali svoj indentitet, kulturu, pismo te srpsko jedinstvo, Srpske nacionalne organizacije iz zemalja regiona, okupile su se na 11. Konferenciji, u Matici srpskoj u Novom Sadu.

Podrška državnih institucija Srbima u regionu mnogo znači a predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović poručuje da je u planu uvođenje jedne posebne Uprave u organizaciji pokrajinske vlade koja bi se bavila samo potrebama Srba u zemljama regiona i koja bi zaživela već u januaru.

"Moramo istrajati na povezivanju, na zajedničkim programima i planovima, na jedinstvu srpskog naroda, na očuvanju naše baštine, na borbi za naš jezik, za naše pismo, za našu samobitnost, naš identitet", kaže Igor Mirović.

Pavle Jakoja Brajović, jedini predstavnik Srba u Komitetu za manjine pri Vladi Albanije, poručuje da su Srbi u Albaniji dobro organizovani, ali da i dalje čekaju primenu Zakona o manjinama, kako bi ostvarili svoja prava. Kaže da bi veća finansijska pomoć matice Srbije bila dragocena, a da svu zahvalnost materijalnoj potpori duguju Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

"Zadnjih 12 godina smo imali profesore iz Nikšića koji su 700 dece učili srpski jezik. Imamo najlepšu biblioteku ćirilice u Albaniji, možda uključujući i Crnu Goru", kaže Brajović.

Srbi su kao narod bili potpuno izopšteni iz sistema države Crne Gore, a nakon izbora poručuju da će sve biti drugačije i u okviru onoga što im pripada.

"Da imaju svoj status i svoja prava u skladu sa procentom zastupljenosti ukupnog stanovništva u Crnoj Gori što do sad nije bio sučaj", kaže Momčilo Vuksanović.

Bitku za ravnopravan status, opstanak i učvršćivanje srpskog naroda na vekovnih ognjištima Srbi u BiH ostvarili su entitetom koji ima 80 posto državnosti u Dejtonu i mi ćemo istrajati kao narod, poručuje Dušan Kozić iz Republike Srpske.

"Tako da je ta budućnost i stabilna i sigurna i čvrsto utemeljena u omladini i deci koja dolaze i stasaju", kaže Dušan Kozić.

Predsednik Matice srpske Dragan Stanić je rekao da svi moramo biti okupljeni oko ideje da unapredemo Srbiju i srpski narod gde god da živi.

"Uvek ćemo biti na raspolaganju svima onima koji žele da zajedno sa drugima gradimo onu zajednicu u kojoj će pokazati da mi, Srbi, jesmo narod respektabilne kulture", kaže Stanić.

A Matica srpska upravo misiju očuvanja srpskog identiteta neguje od davne, 1826.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво