Читај ми!

Jelena Mila pletilja kulturnih niti koje povezuju Beograd i Stokholm

Duh Beograda se, zahvaljujući našoj umetnici, prenosi i do Švedske. Reč je glumici, pesnikinji i autorki filma o Kosovu, na kome upravo radi. Ona je Beograđanka u Stokholmu - Jelena Mila.

Dramska umetnica Jelena Mila, doktorand na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, svoju bogatu autorsku karijeru, svoj multitalenat izgrađivala je decenijama.

Od beogradskog Narodnog pozorišta i Ateljea 212 i drugih pozorišta do filmskih institucija u Beogradu i Stokholmu, gde živi od 1998. i objavljuje knjige, snima filmove, a oko jedne decenije vodi svoj filmski festival u Stokholmu.

"Prvo sam snimila film Kako je propao rokenrol, to je bila 1989. godina, a istovremeno smo radili probe Sirana de Beržeraka u Narodnom pozorištu, tako da možemo reći da je Narodno pozorište prva kuća u koju sam kročila kao profesionalna glumica, da bi posle toga išla i Poslednja potera za zlatom na Maloj sceni. Kad je otvorena nova zgrada Ateljea 212, onda je bila Kneginja od Foli Beržera u režiji Mucija Draškića. Sirano je režirao Egon Savin, Poslednja potera za zlatom je bio tekst Gordana Mihića...tako da sam ušla u neke lepe tekstove i sarađivala sa divnim ljudima...na sceni su tada bili Đuza Stojiljković, Petar Kralj, Tanja Bošković, Gorica Popović, Bule Goncić...Posle su sledili filmovi Biće bolje, tv drame, Svadbeni marš, Raj Petra Zeca, Ubistvo s predumišljajem Gorčina Stojanovića gde sam igrala bolničarku, da bi je posle toga igrala i kod Srđana Dragojevića...", priča Jelena Mila.

1998. seli se u Švedsku, a 2011. godine osniva festival filma na kojem se prikazuju filmovi sa naših prostora, kao i severne Evrope.

"Sad će biti deseti Festival balkanskog filma, do sada smo prikazali 120 naših filmova, što nije mali broj, to na godišnjem nivou bude 12 novih ostvarenja sa Balkana", kaže Jelena.

U svakom slučaju, ova rasna i višestrana, neobično obdarena umetnica izgleda da tek počinje da stvara, da oblikuje svoje veličanstveno pa i grandiozno filmsko, književno, publicističko i dramsko delo, te tv prilog o njoj ne bi stao u veče celo.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво