Plaštanica - dar ruskih monahinja Srbima u Makedoniji

Radmila Vojnović, književnica i prevodilac, više od dve decenije živi u Moskvi. Na različite načine povezuje naša dva bratska naroda, srpski i ruski. Organizuje kulturno-umetničke manifestacije, tribine i predavanja na temu srpsko-ruskih odnosa, a ovog puta, kao i ranijih godina, donela je plaštanicu, dar ruskih monahinja iz Brusenskog manastira našem narodu i hramu u Kumanovu.

Bogato ukrašena, izvezena zlatnim i srebrnim nitima, sa likom Isusa Hrista neposredno posle skidanja sa Krsta, na platnu, ova skupocena plaštanica dar je monahinja ruskog Brusenskog manastira iz drevnog grada Kolomna, srpskom narodu u Kumanovu.

Plaštanica se iznosi na Veliki petak i polaže se, zajedno sa Jevanđeljem, na sredinu hrama na poseban sto. Ovu je, iz Rusije donela književnica i kulturni poslenik, Radmila Vojnović, koja više od dve decenije povezuje srpski i ruski narod kroz mnoge kulturne i humanitarne aktivnosti.

„Sticajem okolnosti, mene su pozvali da učestvujem u programima Međunarodnog fonda slovenske pismenosti i kulture, u Moskvi. Ja sam tamo više puta održavala tribine sa klubom Duša Srbije, koji smo osnovali, i imali smo lepe programe posvećene raznim srpskim i ruskim duhovnim praznicima i na jednim od tih programa, pojavili su se interesantni gosti, koji su poželeli da mi poklone plaštanicu. To je bila mati Marija iz Brusenskoga ženskog manastira u drevnom gradu Kolomna. Kada se završio program, i moje predavanje, ona je prišla sa pukovnikom Viktorom, koji je bio u Srbiji i ima prijatelje Srbe i prati sve programe o srpsko ruskoj sardanji, i rekli su da žele da mi predaju plaštanicu koju ona radi kao ručni rad, kao poklon srpskom narodu", kaže Radmila Vojnović.

Plaštanice su, kaže Radmila, drevna duhovno-kulturna veza naših bratskih naroda, još od srednjeg veka. Postoje mnoga arhivska svedočanstva, pre svega u moskovskima arhivama, da su predstavnici Srpske pravoslavne crkve, od ruskih kneževa i careva dobijali brojne darove za sakralnu upotrebu.

"I naši igumani, duhovna lica, jeromonasi, monasi, arhiepiskopi i čak patrijarsi, dolazili su u Moskvu i dobijali su dragocene poklone, i plaštanice, između ostalog i putire, a nešto od tih poklona sačuvano je u carskoj lavri Studenica", kaže Radmila Vojnović.

Radmila je, do sada, iz Rusije, predala plaštanice srpskim hramovima u Jasenovcu, Petkovici, Drakulićima, Livnu i Banstolu.

„Plaštanice, kao sakralne nevidljive niti koje povezuju nekim nebeskim koridorima naša dva bratska slovenska naroda. Ja se nadam da to nije kraj, da ću i ubuduće na sličan način moći da povezujem naše manastire i hramove sa ruskim hramovima, i da je ta veza neuništiva, večna, ta duhovna i kulturna veza naših bratskih naroda", poručuje Radmila.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи