Replike Teslinih izuma uskoro u Nijagari

„U toku su pregovori za otvaranje Teslinog tehničkog muzeja u Severnoj Americi, koji bi trebalo da bude osnovan u saradnji sa Komisijom Nijagara parkova, nezavisnom državnom organizacijom koja poseduje sve kulturne i turističke objekte i spomenike na Nijagarinim vodopadima, kaže za RTS Nemanja Jevremović, idejni tvorac i pokretač ovog projekta.

Već dve decenije ovaj inženjer elektrotehnike posvećen je izgradnji Teslinih eksponata. Strpljivo, pedantno i inženjerski precizno, uz nesebičnu pomoć kolega iz Srbije i Kanade, nastale su brojne replike Teslinih izuma.

Prvi krug pregovora sa Komisijom Nijagara parkova obavljen je u februaru i nastavljen 6. marta, obilaskom Rankin hidrocentrale, jedine preostale koja je izgrađena po Teslinim nacrtima, a nalazi se na kanadskoj strani Nijagarinih vodopada. Taj prostor od 850 kvadrata, neprocenjive vrednosti, trebalo bi da postane deo turističke atrakcije do kraja 2021. godine.

Pored muzeja, posetiocima će na raspolaganju biti i drugi sadržaji. Ali, o detaljima će moći da se razmišlja u maju mesecu, kada bi Komisija trebalo da odluči hoće li Muzej u Rankin hidrocentrali učiniti delom tamošnjeg turističkog kompleksa.

„To bi bio grandiozan projekat i spomenik Tesli baš tamo gde je on napravio tehničku revoluciju koja je razvila Ameriku i Kanadu i osvetlila ceo svet", kaže Jevremović.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво