Srpska crkva ruska ruka

U okviru projekta Heraldičkog kluba Beograd, koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, na kojem je radilo dvanaest istraživača, u Ruskom centru za nauku i kulturu priređena je izložba pod nazivom "Srpska crkva ruska ruka". Predstavljeno je preko 70 graditeljskih radova ruskih emigranata i ilustrativnih primera dela likovne i primenjene umetnosti, a izložba traje do 15. marta.

Svest o neraskidivoj vezi pravoslavnih naroda danas predstavlja mnogo više od aktuelne priče. na to nas je ovih dana podsetila izložba, otvorena u Ruskom domu u Beogradu.

Pod simboličnim nazivom "Srpska crkva ruska ruka", izložba predstavlja osvrt na delatnost graditelja iz carske Rusije, koji su tokom perioda između dva svetska rata u Kraljevini Jugoslaviji pronašli svoju drugu domovinu.

Njihov doprinos izgradnji velikog broja pravoslavnih bogomolja na našim prostorima,
poznata je istorijska činjenica. Tokom dve decenije, od 1918. do 1941. godine, izgrađeno je preko 250 crkava i drugih sakralnih objekata.

„Na tim projektima su radili poznati ruski arhitekti, kao što su Androsov, Staševski, naravno, Nikolaj Krasnov i primeri te arhitekture se mogu videti u Beogradu, na primeru Patrijaršijskog dvora, poznato je da su mozaici na crkvi Svetog Đorđa na Oplencu rađeni prema predlošcima ruskih živopisaca", kaže Aleksandra Milošević iz odeljenja za informativnu podršku i rad sa medijima Ruskog centra za nauku i kulturu.

Preuzimajući elemente stare srpske srednjovekovne arhitekture, ruski graditelji su kreirali autentične kompozicije u duhu vremena. Srpskom crkvenom slikarstvu podjednako su doprinos dali ruski likovni i primenjeni umetnici koji su ikonopisom, živopisom i drvorezbarijom oplemenjivali rad ruskih graditelja.

„Nama kao kulturnoj instituciji koja predstavlja kulturu ovde, u Srbiji, veoma je važno i značajno da se srpski narod interesuje za rusku kulturu, da žele da sačuvaju podatke naše zajedničke istorije. I ne samo sačuvaju, već i prenesu budućim generacijama", kaže Aleksandra Milošević.

Posebno ističući značaj istoimene monografije, koja sam po sebi daje daleko opširniji osvrt. Aleksandra Milošević se nada da će u budućnosti biti još značajnih projekata.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се