Predstavljena knjiga o Srbima u Berlinu

U Berlinu su održane dve promocije nedavno objavljene knjige „Srbi u Berlinu". Jedna je bila u prostorijama Srpsko-nemačke zajednice „Mladost", a druga u svečanoj sali Srpske pravoslavne crkve Sveti Sava. Autori knjige su Đuro Plavšić i Marko Lopušina.

„Ovde je živela i radila Mileva Ajnštajn sa suprugom Albertom Ajnštajnom, ovde im se rodilo prvo dete. Ovde je veliki Miloš Crnjanski koji je pisao nekada o seobama, bio diplomata, kasnije je bio naš nobelovac Ivo Andrić. Imamo Isidoru Sekulić koja je takođe živela u Berlinu, zatim Vuka Krnjevića koji je pisao romane o svom životu u Berlinu", podsetio nas je Marko Lopušina na naše velikane.

Koliko je Vaš utisak obogaćen posle ove dve prezentacije i ovog sadašnjeg boravka u Berlinu?

„Sasvim je nešto drugo kad sretnete žive ljude, a sasvim drugo kad gledate te ljude u drugim knjigama, enciklopedijama, u bibliotekama, na internetu, u kazivanju njihovih rođaka, njih lično i to je, naravno, obogaćeno time što na licu mesta vidite ljubav, emociju koja izlazi prema svom zavičaju, matici Srbiji, prema rođacima i prijateljima, kao i prema svom životu, jer neko je, kao g. Đura (Plavšić) došao da radi 4 godine da zaradi novac i vrati se u zavičaj, a ostao je 40 godina.

„To su istraživanja od 1900. godine do 2020. godine. Što je najbitnije, mi imamo tri jubileja: naše crkvene opštine, jubilej potpisivanja sporazuma sa Nemačkom 1968. i dolazak naših radnika ovde i jubilej naše zajednice, našeg društva, Srpsko-nemačke zajednice „Mladost", koje je 1970. godine registrovano i ova knjiga izlazi povodom tog jubileja, da opišemo našu zajednicu, naše ljude i sve koji su dolazili, prolazili i ostali u Berlinu", kaže Đuro Plavšić.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи