Predstavljena knjiga "1244 - ključ mira u Evropi" Živadina Jovanovića

U svečanoj sali Doma vojske u Beogradu promovisana je knjiga "1244 - ključ mira u Evropi" autora Živadina Jovanovića, predsednika Foruma za svet ravnopravnih.

Knjigu 1244 ključ mira u Evropi, autor Živadin Jovanović posvetio je rešavanju pitanja Kosova i Metohije. Ona sarži zbirku njegovih tekstova i intervjua objavljenih u stranim i domaćim medijima u rasponu od tri protekle decenije.

Podeljena u pet poglavlja pod nazivima: Vreme terorizma, Vreme agresije, Vreme iluzija, Vreme za otrežnjenje i Prilozi, obuhvata hronologiju i kontinuitet ključnih događaja pre i posle donošenja istorijskog dokumenta - Rezolucije 1244.

Profesor dr Milo Lompar istakao je dokumentarni karakter knjige, iskazan u prikazu dugogodišnje diplomatske aktivnosti Jovanovića kao političkog činioca i svedoka događaja, što uz dokumente u sklopu priloga u knjizi potvrđuje istorijsku zasnovanost tvrdnji samog autora.

„Pokazuje se stalna ekspanizija separatizma zasnovanog na terorozmu na jednoj strani, a na drugoj kontinuitet političke i svake druge podrške i pomoći vodećih zemalja Zapada tom rastu separatizma i terorizma na Kosmetu. Pokazuje se takođe da se metode menjaju, a da ciljevi ostaju isti, jer Zapad tretira Kosovo i Metohiju isključivo u okviru svoje geopolitike", kaže za RTS Živorad Jovanović.

Jovanović naglašava da se samo u globalnom geopolitičkom kontekstu širenja NATO prema granicama Rusije, koje je počelo još od pedesetogodišnjeg jubileja alijanse 1999. godine u Vašingtonu, mogu razumeti dešavanja u vezi sa Kosovom i Metohijom.

„Uprkos svim pritiscima kojima je Srbija i danas izložena, ne treba gubiti viziju i optimizam. Potrebno je intenzivirati sve puteve borbe za očuvanje Kosmeta u statusu koji je predviđen Rezolucijom 1244. U tom smislu treba iskoristiti i ovaj trenutak koji predstavlja pokušaj okončanja etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije i upozoriti međunarodnu zajednicu na katastrofalne posledice koje se neće ograničiti ni na Srbiju ni na Balkan, koje mogu imati katastrofalne posledice i za samu Evropu", kaže Jovanović.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, primio je autora knjige Živadina Jovanovića i izdavača Dragana Lakićevića, ispred Srpske književne zadruge, kjoji su poklonili patrijarhu primerak knjige.

broj komentara 0 pošalji komentar