Srećan čovek

On je pisac, pesnik, muzičar, po struci elektrotehničar. Rođen je u Beogradu, a životni put vodio ga je od Austrije, Rusije, Engleske, Amerike pa sve do Švajcarske, gde nastaje knjiga "Srećan čovek".

"Srećan čovek je romansirana biografija najboljeg prijatelja mog oca, realnog čoveka Alfreda Melameda, Jevrejina iz Makedonije čiji sam put dobro poznavao, a i njega lično", objašnjava autor knjige.

Prema Alfredu Melamedu 20. vek nije bio blagonaklon, kao ni prema našem narodu, kaže autor. Kao i glavni junak knjige, i sam je često menjao podneblja.

"Ljudi su polazili za svojom srećom, ja sam tih godina čuo mnogo priča mojih prijatelja, poznanika. Svi smo prolazili kroz iste probleme, adaptacije jezika, razne države u kojima smo se nastanjivali", kaže Predrag Ristić za RTS.

Teške životne teme, od ratnog stradanja, siromaštva, verskih nedoumica do problema sa decom potkrepljene autentičnim fotografijama, u knjizi su opisane sa dosta emocija, ali i humora.

"Mora se imati vera u sebe i bolju budućnost i zadržati duh. To je ono što je njega održalo i to je moja poruka kroz ovu knjigu", kaže Predrag Ristić.

Pored pisanja, Predrag svoje emocije iskazuje i na žicama. Sa grupom Tri lafa, već tri godine sa tri akustične gitare okupljaju naše ljude rasute po svetu.

"Nastupamo po Srbiji, Engleskoj, Parizu... Krajem januara imamo koncert, sviramo na brodu, na Seni, Svetosavski bal", otkriva Ristić.

Kao što naziv knjige i kaže, Predrag je srećan čovek, ali srce je na mestu samo kada je među svojima i u svom rodnom gradu.

broj komentara 0 pošalji komentar