Naivna umetnost Srbije

Muzeji širom sveta poseduju vrhunska dela naših slikara naivaca, a neka od njih imali smo priliku nedavno da vidimo i u Domu Narodne skupštine Srbije. Slike govore više od reči...

Na izložbi Naivna umetnost Srbije bilo je izloženo 41 delo, 21-og umetnika naivca.

Prikazana su dela naivnih slikara koji su izlagali na samostalnim i grupnim izložbama u našoj zemlji i na najprestižnijim međunarodnim izložbama, a njihova dela uvrštena su u sam vrh svetskog naivnog slikarstva.

Svaki svetski muzej koji neguje ovaj pravac slikarskog izražavanja može da se pohvali da poseduje i dela naših umetnika čije radove imate priliku da vidite.

Između ostalih, izložena su dela Jana Bačura, Zuzane Halupove, Jana Glozika, Dragana Gligorijevića, Milovana Lazarevića, Vladimira Kepića, Dragana Mihailovića i drugih.

Zadovoljstvo je gledati umeće ovih vrsnih stvaralaca koji su obični ljudi, naši sugrađani čiji je svakodnevni posao na njivi, u voćnjaku, nekom preduzeću ili fabrici, a koji svaki slobodan trenutak koriste za prenošenje svojih viđenja okruženja u kojem žive na platna i magičnim potezima četkice pretvaraju ih u umetnička dela.

A ovaj imaginarni svet naših naivaca koji možete očima sagledati dolazi iz njihove duše.

broj komentara 0 pošalji komentar