"Istorija Republike Srpske", knjiga za svaki srpski dom

U Kraljevskom dvoru u Beogradu nedavno je predstavljena knjiga "Istorija Republike Srpske", prof. Nenada Kecmanovića i prof. Čedomira Antića.

Nakon prošlogodišnjeg luksuznog izdanja Istorije Republike Srpske, štampanom u ograničenom broju primeraka, pre svega za važne institucije i bilblioteke u zemlji i inostranstvu, ovo novo, tzv. popularno, dopunjeno izdanje izašlo je u 30 000 primeraka.

„Mislim da se ova knjiga pojavljuje u dobrom trenutku i predstavlja neku vrstu odgovora na knjigu Noela Malkloma, koji je, u određenom smislu, "zadužio" srpski narod", kaže prof. Kecmanović.

„Ova knjiga je imala zadatak da potvrdi postojanje Republike Srpske jer ne može biti države bez istorije. Ona samim tim jeste istorija, stvara istoriju i mora da je objasni. To je veoma važan zadatak. A meni se čini da su autori prof.Kecmanović i prof. Čeda Antić su uspeli u tome", kaže Darko Tanasković, recenzent knjige.

Domaćin svečane promocije prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević je istakao da je kod nas stasala jedna nova generacija istoričara koja je spremna da prihvati debatu i suprotstavi se lažnoj i ispolitizovanoj istoriji.

„Želim da čestitam prof. Antiću i prof. Kecmanoviću što su napisali ovu knjigu. To je vrlo važno i za naš narod i za strance, da znaju šta je istorija Republike Srpske", kaže prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

„Princ Aleksandar je jedna ustanova, on je potomak kraljice Viktorije i većine evropskih vladara, i onih iz davnina i onih koji su danas na vlasti, i s obzirom na njegovo zalaganje za prava srpskog naroda i učešćem u nekim procesima vezanim za Republiku Srpsku, veoma je važno da ovu knjigu predstavimo u Kraljevskom dvoru", ističe prof. Antić.

Autori knjige i sam recenzent saglasni su da bi ovu knjigu trebalo da pročitaju njeni kritičari koji su je napali i pre nego što je izašla.

„Neko ko smatra da Republika Srpska ne treba da postoji, da je ona nekakva anomalija, pa čak i genocidna tvorevina, što su naravno kriminalni sudovi, njega ne zanima knjiga. Njega knjiga može zanimati kao povod za napad na Republiku Srpsku", kaže Darko Tanasković.

„Ja bih voleo da u narednom periodu uradimo udžbenik za osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj i ja se nadam da će to biti obavezno u školama", kaže prof. Antić.

Direktor i glavni urednik magazina Nedeljnik, Veljko Lalić, koji je i izdavač ove knjige, istakao je da je zajednički stav autora i izdavača da knjiga Istorija Republike Srpske bude dostupna svakoj srpskoj porodici u dijaspori i da se deli besplatno.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво