Doktor koji pomera granice

Profesor dr Miloš Bjelović, jedini je hirurg u Srbiji i okruženju, koji radi operaciju kancera jednjaka bez ijednog velikog reza. Mogao je da radi u Americi, Japanu, ali on je izabrao Vojno medicinsku akademiju i Prvu hirušku kliniku u Beogradu.

Profesor dr Miloš Bjelović izuzetan je stručnjak, lekar koga pacijenti poštuju i kome veruju. Usavršavao se u Tokiju, u svetu najcenjenijoj ustanovi za istraživanje i lečenje malignih oboljenja.

U Americi kod dr Džejmsa Luketića, najpoznatijeg hirurga minimalno invazivne hirurgije jednjaka, u Češkoj, Austriji. Osim operacije jednjaka koju radi bez otvaranja trbuha i grudnog koša, prvi i jedini u Srbiji i okruženju, dr Bjelović je osmislio i hirušku tehniku koja se primenjuje kod pacijenata sa velikim otvorom na dijafragmi, hijatus hernija.

„Tehnika se radi tako što se skine deo opne mišića sa natkolenice, onda se otvor dijafragme ušije i na taj ušiveni deo prostre ta opna sa mišića i tu fiksira, dobija nove krvne sudove koji prorastu iz okolnih tkiva kroz tu opnu i ona u suštini ojača to slabo mesto posle šivenja", kaže doktor Bjelović.

Ova tehnika doktora Bjelovića u svetu je prepoznata kao originalni doprinos medicini.

„Tu smo mi dali doprinos tom problemu, tako što smo izdvojili deo tetive. Kad kažem mi, onda pokušavam da gajim timski duh", skroman je dr Bjelović.

Profesor operiše 300 pacijenata godišnje. U salu uvek uđe sa dva plana. Drugi koristi kada i ako krene sve nizbrdo. Njegov rad čini 30 procenata koncentracije, ostalo je tehnika, umeće zapravo.

I posle dvadeset pet godina rada teško mu je kada izgubi pacijenta. Kao da me je neko pesnicom udario u stomak, kaže.

Ono što želi je da operiše sa hiruškim robotom. Rumunija ima 7, Srbija nijednog. Doduše, u našim bolnicama nema i mnogo toga jeftinijeg, jednostavnijeg, ali to je već za drugu priču.

Ovaj izuzetan stručnjak mogao je da radi gde god je hteo, ali nije. Izabrao je Prvu hirušku.

„Verovatno jer je osećaj pripadnosti bio veći od ponuda, odnosno mogućnosti koje su bile na drugoj strani. Čast mi je raditi u ovakvoj kući", kaže dr Bjelović.

Doktora podržavaju supruga Nevena, lekar, kćerka i sin, Katarina i Marko.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво