Ritam majke zemlje

U galeriji Zadužbine Ilije Kolarca tokom marta i aprila posetioci su mogli da vide interesantnu izložbu akademske slikarke Katarine Benedetić, Beograđanke koja živi u Breši a njeni radovi se mogu videti u različitim delovima sveta.

"Ritam majke zemlje" vratio je Katarinu Benedetić u Beograd. Dvadeset godina nakon što je napustila rodni grad došla je da kroz svoju umetnost upozori svet na destruktivni odnos čoveka i majke Zemlje, prikazujući četiri dramatične prirodne katastrofe: erupciju Vezuva, veliki smog u Londonu, trovanje u Bopalu i nuklearnu katastrofu u Černobilu.

"Moj pokušaj je bio da sve to nekako objedinim, moju poruku i moja razmišljanja povodom ovih radova, bez preterane brige da to izgleda homogeno. Da sledim jednu ideju, da je razrađujem." 

"Pokušala sam da ostanem i dalje iznenađena, svaki put kada vidim rezultat. Moj pravi, lični cilj je bio zadovoljstvo otkrića" kaže Katarina.

Veći deo slika rađen je klasičnom freskotehnologijom na svežem malteru, pigmentnim bojama. Nakon dugotrajnog tehničkog procesa slikani motivi se sa zida prebacuju na platno. Rezultat je otporan na sve vremenske uslove, skoro večan.

Istu tehniku Katarina primenjuje i u radu na oslikavanju velikih zidnih površina, plafona, u projektima koji pretstavljaju višenedeljne umetničke i fizičke napore. Trag je ostavila u mnogim delovima sveta.

"U Nemačkoj, Španiji, Rusiji, zatim, radila sam projekat u Dubaiju, radove u Jordanu, tamo je bila velika ekipa i oslikavali smo zidove novoizgrađene crkve."

Rođena u Beogradu, Katarina sebe smatra generacijom urbane beogradske kulture, i po nasleđu, i po godinama u kojima su razvijali prvu, mladalačku svest. I upuštali se u sva dešavanja, kako sama naglašava, bez ikakve rezerve.

Osamdesetih godina prošlog veka pevala je u grupi "Bezobrazno zeleno" i bila deo muzičkog talasa koji je zauvek obeležio i definisao rok scenu ovih prostora.

U vreme kada je poželela da ode, desilo se da su joj se otvorila vrata Breše u Italiji. Pruženu priliku je iskoristila, iako kaže da ime i status još uvek gradi.

I pored toga telefoni na relaciji Breša - Beograd posle ove izložbe neumorno zvone - italijanska likovna publika nestrpljivo očekuje Katarinina dela.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи