Čuvar Nojeve barke

Talentovani Dušan Krtolica, učenik je 5. razreda novobeogradske Osnovne škole "Laza Kostić". Za sobom ima već tri samostalne izložbe, a četvrta, pod nazivom "Čuvar Nojeve barke", nedavno je održana u Novom Sadu. Svojim analitičnim i studioznim crtežima oživljava fantastičan svet flore i faune, praistorijski i današnji.

„Naša planeta nastala je pre 4 milijarde godina, kako naučnici pretpostavljaju, tako što su se dve planete sudarile a od njihovih delova koji su se milionima godina okretali, nastala je planeta Zemlja", ozbiljno komentariše Dušan.

Dušan ima 11 godina i ovako ume da govori o svakom geološkom periodu postanka Zemlje, zna sve o dinosaurusima, životinjskim vrstama i njihovim podelama, recimo o svakoj od 70 vrsta torbara. I sve to ume i da nacrta. Počeo je, treba li reći, veoma rano.

„Kada sam imao 2 godine počeo sam da crtam neke oblike, ali to nije bilo nešto posebno. Neke su počele da liče na neke životinje ili na recimo, cipelu. Moji roditelji su prvo mislili da su to slučajnosti, a kada sam počeo da crtam sve više oblika koji su ličili na nešto, pomislili su da ja stvarno umem da crtam", kaže Dušan.

Otkrivajući sopstveni talenat, ovaj pametni momak trošio je i po 500 listova papira sedmično.

„Često mi se ne svidi ono što nacrtam, tako da taj papir zgužvam i bacim, uzmem drugi, pa nastavim to ponovo da crtam", kaže Dušan.

Bez greške, veoma precizno, često i uz pomoć lupe precrtava Direra, ali radije crta neke od više hiljada životinja, ptica, riba, buba, praistorijskih i današnjih.

„Neke od mojih crteža gledam iz knjiga, ali kompoziciju nekad i sam smišljam", kaže Dušan.

Dušan je svoje radove do sada objavljivao u preko 200 umetničkih internet grupa širom sveta, a pozivi za gostovanja stižu iz Amerike, Australije, Indije...Ipak, bilo je i nevernih Toma.

„Ljudi obično ne veruju da ja crtam te crteže, već da mi pomažu roditelji, tako da retko osvajam nagrade na takmičenjima, pa su moji roditelji počeli da me snimaju dok ja crtam", kaže Dušan.

Roditelji su uočivši talenat, a ne znajući šta dalje sa njim, Dušana sa tek navršene četiri godine odveli u slikarski atelje Zorana Čalije.

„Dušana pre svega izdvaja ta izuzetna inteligencija i izuzetno razvijena motorička sposobnost da sve ono što zamisli može i da prenese na papir. On se toliko zaigra i uplovi u taj jedan svet fantazije koji stvara uz koncentraciju kojoj mnogi mogu da pozavide", kaže Zoran Čalija, predsenik ULUS-a.

Dušanova porodica i roditelji brinu o tome da ni na koji način ne fosriraju ovog kreativnog dečaka. Budno nadgledaju i pokušavaju da prate raskošni talenat, ali ne sugerišu ni jedan pravac.

„Ja ću se i dalje baviti crtanjem kao hobijem, ali ću se profesionalno baviti zoologijom. Želim da odem na Novu Gvineju ili Madagaskar, kako bih otkrio neke nepoznate životinjske vrste", zaključuje Dušan.

Do tada će se ovaj krupnooki talentovani dečak samo igrati i sanjati svoje snove.

broj komentara 0 pošalji komentar