Читај ми!

Svetosavska svečanost u Oslu

Tradicionalna svetosavska svečanost povodom školske slave Svetog Save održana je u Oslu (Norveška), 29.januara u prostorijama Fridenberg škole.

Učenici Dopunske nastave na srpskom jeziku u organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije su sa učiteljicama Vesnom Matin i Gordanom Čović Jovanović proslavili ovaj veliki školski praznik.

Svečanoj priredbi pored velikog broja roditelja i gostiju, prisustvovali su i Nj.E. ambasador Republike Srbije u Kraljevini Norveškoj Dragan Petrović, predsednik Udruženja "Srpsko akademsko društvo" Radiša Nikitović, zatim učenici Dopunske nastave na srpskom jeziku iz Fredrikstada i članovi dečijeg folklornog ansambl RAS-a iz Osla.

Dve stotine pedeset učenika Dopunske nastave je otvorilo priredbu Svetosavskom himnom. Uz brojne recitacije, dramske tekstove i pesme, veličano je delo i značaj Svetog Save, našeg prvog prosvetitelja.

Svečana priredba je završena veličanstvenim nastupom dečijeg folklora RAS iz Osla, koji su uz veliku podršku publike izveli splet igara iz Levča i Belu Radu.

Učenike je posle priredbe čekalo i posluženje koje su za njih pripremili roditelji đaka naših đaka iz Osla.

Iako daleko od svoje otadžbine, đaci dopunske nastave na srpskom jeziku u Oslu, pokazali su koliko veliko poštovanje i ljubav osećaju prema Svetom Savi, ističući značaj očuvanja svog maternjeg jezika, kulture i tradicije.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се