Читај ми!

London: Obeleženo stradanje srpskog, jevrejskog i romskog naroda u NDH

U predvečerje Međunarodnog dana Holokausta, pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a okviru Srpskog meseca u Velikoj Britaniji, Fondacija za Jasenovac i Holokaust je i ove godine zajedno sa srpskom dijasporom u Londonu, obeležila stradanje srpskog, jevrejskog i romskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata.

Ove godine, pažnja je pružena jednom od, nezvanično najstradalnijem selu u Evropi - Prebilovcima, tokom Drugog svetskog rata, a po istraživanju japanskog lista Asahi Šimbun.

U Prebilovcima, koji su pre rata imali 1002 stanovnika, stradalo je više 826 osoba, najviše žena, dece i staraca od ustaškog noža, a većina žrtava je bačena u Šurmanačku jamu kod Međugorja.

Gospodin Jahura upoznao je prisutne zvanice sa očajnim stanjem očuvanja sela Prebilovaca, povratničkog stanovništva posle odbrambeno otadžbinskog rata ‘91 do ‘95 kao i katastrofalan odnos Federacije Bosne i Hercegovine prema jamama i stratištima u kojima su stradali Srbi tokom 1941. godine.

Prisutne zvanice su imale priliku videti šokantne detalje o skrnavljenju kraških jama i drugih mesta stradanja koje su danas od Federacije BiH pretvorene u septičke jame i smetlišta.

Direktor Fondacije Dragana Tomašević izjavila je da je nedopustivo skrnaviti bilo čija mesta stradanja, te pozvala nadležne institucije Bosne i Hercegovine da zaštite ova mesta u kojima su stradale nevine žrtve genocida Nezavisne Države Hrvatske. Takođe je pozvala da se obnove spomen obiležja nad stratištima i jamama koja su porušena tokom, ali i posle rata u BiH, te da nadležne institucije dozvole obeležavanja stratišta koje nikada pre nisu imali spomenike.

Događaju su prisustvovale ličnosti iz britanskih akademskih krugova, političkog života, te predstavnici ambasada raznih zemalja u Britaniji.

 

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво