Читај ми!

Praznični skup u našoj Ambasadi u Bernu

Minulog vikenda Ambasada Republike Srbije u Bernu bila je domaćin Novogodišnje-božićne manifestacije koju su organizovale Dopunska nastava na srpskom jeziku u organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije i Srpska pravoslavna crkva u Bernu.

Manifestacija je podrazumevala likovnu izložbu učenika dopunske nastave na teme Božića i Nove godine, ali i bogat edukativno-umetnički program koji su učenici pripremili uz pomoć svojih učiteljica i veroučiteljice. A kako bi sve bilo u duhu starih srpskih običaja, članovi KUD „Karađorđe" Lara Mićić i Damjan Obradović, stajali su na ulazu sa hlebom i soli.

Preko stotinu likovnih radova krasilo je zidove Ambasade, dok su uz božićnu dekoraciju koja je podrazumevala badnjak, česnicu i žito, bili izloženi likovni i vajarski radovi učenika sa časova veronauke.

Kroz likovnu izložbu radova svojih učenika učešće su uzele učiteljice: Jelena Mitrović, Snežana Šaronjić, Tijana Krajina, Mira Tomić, Margita Tot, Milica Marković, Slavica Lapčević, Smiljka Miletić, Jelena Stešić, Gordana Nikolić i Andrijana Adamović kao i veroučiteljica dr Ađena Marković. Roditelji učenika, kao i svi prisutni u Ambasadi, imali su priliku da vide likovne radove na teme: „Novogodišnji praznici u mojoj otadžbini", „Božićno jutro u mom domu" i „Badnje veče sa bakom i dekom".

Na samom početku programa prisutne je pozdravila učiteljica Jelena Mitrović, zahvalivši se ambasadoru Goranu Bradiću na spremnosti da Ambasada bude domaćin i podrži ovaj projekat.

Ambasador se obratio prisutnima poželevši dobrodošlicu.

„Gledajući divne radove koje ste poslali povodom ove manifestacije, drago mi je što nismo morali da biramo nekoliko najboljih, jer bi to zaista bilo teško. Ovde ima puno talentovane dece i đaka i vidi se da su uložili veliki trud i vreme. Ovom prilikom se zahvaljujem što su nam ovako lepo ukrasili ambasadu. Vama deco želim da slušate roditelje i nastavnice, da učite vredno i savladavate naš divan jezik, istoriju, kulturu, tradiciju i veroispovest. Znanje je imanje, jer onaj ko ima dobro znanje ima i kapital i moći će sa sopstvenim snagama da izađe u život. Nadamo se da ćete se vi i vaši roditelji jednoga dana vratiti u našu lepu otadžbinu da nas bude više da budemo složni i jači. Želim vam svima srećne božićne i novogodišnje praznike", istakao je ambasador Bradić na samom početku programa.

Potom se prota Stanko Marković obratio prisutnima.

„Proslavljanje Božića počinje praznikom Detinjci, potom Materice, pa Oci, čime se polako pripremamo za veliki praznik rođenja Hrista. Naša dečica su pripremila divan program povodom Božića i Nove godine i vrlo je važno da decu šaljete u Srpsku školu. Ja gde god odem u kuću i vidim dete ja ga uputim na Dopunsku nastavu na srpskom jeziku, jer ako izgubimo jezik i veru, posebno ovde u dijaspori, nestaćemo kao narod. Meni je velika čast i zadovoljstvo da i u ambasadi možemo da proslavimo ovaj veliki praznik, Božić, a potom i Novu godinu", rekao je prota Stanko Marković.

Program je podeljen na dva dela, prvi koji je bio posvećen božićnim i drugi novogodišnjim praznicima. Prvi deo programa sa učenicima je pripremila veroučiteljica dr Ađena Marković i on je otvoren pesmom o Svetom Nikoli „O kto kto Nikolaja služit" kao i recitacijom u izvođenju učenika Ivana Ivanovića iz Langentala. Zatim su voditelji programa, učenici iz Burgdorfa: Elena, Lea i Luka, obučeni u boje srpske zastave, kroz kratke tekstove dočarali simboliku Božića i Badnje večeri.

Otpevana je pesma „Oj badnjače badnjače" nakon koje su učenici iz Berna izveli skeč „Mudraci vođeni zvezdom" na koji se nadovezala pesma „Zvezda se zasja" koju su pevali svi učenici. Otpevan je i tropar o Božiću, a prvi deo je završen svima veoma dobro poznatom numerom „Božić, Božić blagi dan" koju su pevali kako stariji, tako i najmlađi učesnici programa.

Drugi deo programa su pripremile učiteljice Dopunske nastave na srpskom jeziku u Švajcarskoj Jelena Mitrović, Tijana Krajina i Snežana Šaronjić. Program u drugom delu je započet recitatorskim umećem Andreja Valjarevića iz Berna pesmice „Božić Bata".

Učenici učiteljice Snežane Šaronjić iz francuskog govornog područja imali su mešoviti deo naizmeničnog nastupanja instrumentalnih solista na trubi, violini, saksofonu i gitari, kao i recitovanja pesmica o Novoj godini i Božiću. Nikolina i Matija Stanić i Dunja Jović su izrecitovali pesmicu Jovana Jovanovića Zmaja: „Uoči Božića". Učešće u ovom bloku su uzeli: Teodor Andrić na trubi, Kevin Bunjon na saksofonu, Tamara Đurković na gitari, dok su recitovali: Matija, Teodor, Eleonora, Irineja, Ana, Lenka i Igor.

Zatim je učenica učiteljice Margite Tot, Lena Jerotić iz Bazela, na fruli odsvirala četiri internacionalne numere. Instrumentalnom izvođenju se pridružila i učenica učiteljice Tijane Krajina, Jovana Petrović iz Bila, odsviravši na violini „Tamo daleko" i „Zvončići zvončići", dok je šestogodišnja Milica Stanarević izrecitovala „Ala veje veje".

Poslednji blok su izveli učenici učiteljice Jelene Mitrović i zajedno otpevali pesmicu „Zima Zima, e pa šta je" od čika Jove Zmaja. Potom su petogodišnji blizanci Anastasija i Rastko Mandić izrecitovali pesmicu „Zima ide", a nakon toga se učenica Natalija Nešić obratila stihovima Duška Radovića. Recitatorski deo je zatvorila učenica Jovana Lazić stihovima „Srećna Nova godina", dok je program završen horskim izvođenjem dece, ali i roditelja nadaleko poznatom numerom „Preko brda, preko brega". Svi učenici koji su učestvovali u Novogodišnje-božićnoj manifestaciji, kroz program ili kroz likovne radove, dobili su diplome za učešće koje je pripremila Ambasada.

Predsednik saveta roditelja iz Berna, Saša Lazarević, uručio je poklone ambasadoru Goranu Bradiću, kao i učiteljici Jeleni Mitrović i veroučiteljici dr Ađeni Marković, dok je Dragan Obradović, roditelj jednog od učenika iz Berna, Ambasadi poklonio svojeručno izrađenu sliku u drvetu pod nazivom „Srbija". Učiteljica Jelena Mitrović se zahvalila konzulu Predragu Mandiću na nesebičnoj pomoći kada je Dopunska nastava na srpskom jeziku u pitanju, kao i u organizaciji ove manifestacije u Ambasadi.

„Bila mi je čast da budem deo ovako značajnog projekta. Kao veroučiteljica imala sam priliku da vidim koliko deca žele da uče i znaju o srpskim običajima i veri. Zato mi je drago da smo u našoj ambasadi imali priliku da sa decom prikažemo šta znamo o Božiću, Badnjoj večeri i Svetom Nikoli", po završetku manifestacije istakla je veroučiteljica dr Ađena Marković.

Nakon završenog programa koji su pripremili učenici sa svojim učiteljicama, zvanicama je upriličen koktel, dok su deca imala priliku da, po staroj srpskoj tradiciji, u slami traže slatkiše.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво