Читај ми!

Počinje deveti Festival srpskog filma u Čikagu

Tradicionalni, deveti Festival srpskog filma, počinje večeras u Čikagu, a tokom tri dana, od 2. do 4. decembra biće prikazano sedam najnovijih i najboljih dugometražnih igranih filmova, četiri kratka filma, stvaralaca iz dijaspore i dva odlična dokumentarna filma.

Festival otvara film Stefana Arsenijevića - "Strahinja Banović", koji je već ovenčan sa 25 nagrada. Podsećamo to je tradicionalni ep u kome savremeni afrički migranti zauzimaju mesto srpskih narodnih heroja. Film govori o identitetu, tradiciji, rasi i ljubavi... Ovim filmom prvi put na festival srpskog filma u Čikago dolazi strani glumac, iz Pariza, Ibrahim Koma, koji tumači glavnu ulogu u filmu.

Potom će Festival biti svečano otvoren, a zatim će biti prikazan film Dušana Kovačevića - "Nije loše biti čovek".

Drugi dan Festivala, u subotu, rezervisan je za kratkometažne filmove, među kojima je i „Sladoled", koji je već prikazan na šest filmskih festivala od Palm Springsa, preko Moskve, do Kipra.

Potom će biti prikazana još tri igrana filma: „Sedam hiljada duša", zatim „Heroji radničke klase" i igrani film „Gejm".

Trećeg dana Festivala najpre će biti prikazan igrani film Radivoja Andrića „Leto kad sam naučila da letim", potom film Hadži Aleksandra Đurovića "Sveta Petka - Krst u pustinji" o životu naše velike svetiteljke, film koji je rađen po romanu „Petkana" naše velike spisateljice Ljiljane Habjanović Đurović.

Potom će se održati svečanost na kome će se podeliti nagrade najboljima, a kako je planirano održati i ceremonija svečanog zatvaranja Festivala.

Gledaoci će se oprostiti od Festivala dokumentarnim filmom Olivera Paunovića „To je Toma".

Program je inače tako satkan da će se između filmova predstaviti gosti festivala, sa kojima će i publika razgovarati. Organizatori su obezbedili zanimljive goste iz sveta filma. Pored junaka filma i nosioca glavne uloge „Strahinja Banović" Ibrahima Kome, koji dolazi iz Pariza, publici će se predstaviti i gosti iz Srbije - Branislav Bane Trifunović, koji tumači glavnu ulogu u filmu "Gejm", kao i Ana Lazarević, rediteljka tog filma "Gejm". Takođe, gost Festivala je i Milena Predić, koja igra glavnu ulogu u filmu "Sveta Petka - Krst u pustinji", kao i još neki.

Direktorka Festivala Slavica Petrović, kaže da nju i njen tim vodi ideja da daleko od zavičaja utole glad za lepim stvarima koje nas vežu za naše korene, koje ne smemo da zanemarimo, a sa kojima treba da upoznamo i naše nove generacije koje se ovde rađaju.

U pisanoj poruci iz Srbije, koja će biti pročitana večeras, inicijator i jedan od organizatora Festivala srpskog filma u Čikagu - Aleksandar Vlajković, poznati srpski novinar, prenosi pozdrave filmskih poslenika Srbije, posebno onih koji su želeli da dođu u Čikago, kao Sloboda Mićalović i Vojin Ćetković, koji zbog obaveza - snimanja novih filmova nisu mogli da prisustvuju, ali su obećali da će već narednog, jubilarnog 10. Festivala biti u Čikagu i pokloniti se publici. Vlajković je preneo i pozdrave zvaničnika naše države, koji najavljuju da će još više podržati ovu manifestaciju i da će sam događaj otvaranja festivala biti velika fešta, jer je film sjajan medij ne samo za promociju srpskog filma i sposobnosti naših filmskih poslenika, nego i za promociju Srbije i mogućnosti za snimanje filmova u Srbiji, koje sada država Srbija i finansijski pomaže.

Poruka otadžbine Srbije našima u Čikagu i celoj Americi je: Verujemo da ćete uživati u našim najboljim filmovima iz najnovije filmske produkcije. Verujemo da će vas to podsetiti odakle ste i da vas čekamo da posetite svoj zavičaj, jer znamo da svi oni koji su odavde otišli u svet kao odrasli, da im Srbija uvek nedostaje. Jedini način koji leči nostalgiju je poseta zavičaju. Mi i Vaši najbliži vas čekamo. Uvek ste dobrodošli!

 

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво