Čitaj mi!

Patrijarhu Porfiriju uručen Orden Nikole Tesle

Teslina naučna fondacija iz Filadelfije, koja godinama čuva uspomenu na lik i delo velikog naučnika, uručila je patrijarhu Porfiriju nagradu "Orden Nikole Tesle" u Srpskoj Patrijaršiji.

Patrijarh je iskazao zadovoljstvo što su mu Srbi koji žive daleko od matice u Americi uručili nagradu, kao i zbog toga što Orden nosi lik Nikole Tesle.

"Trebalo bi da Tesla bude inspiracija, pokretač i primer za sve koji su istoga roda i vere kao on, ali i za čitav svet", kazao je Porfirije.

Naveo je da je tokom ove godine nekoliko puta posetio Smiljan, rodno mesto srpskog naučnika, kao i Medak, mesto gde je Teslin otac vršio službu sveštenika.

Porfirije je istakao i da se ne može pobiti činjenica da je Tesla bio veliki naučnik i dobrotvor čovečanstva, ali da je jednako važno ukazati da je pravoslavni hrišćanin.

Moramo da osećamo odgovornost da čuvamo koliko možemo autentični Teslin lik, da probamo da ispravimo neku istorijsku nepravdu, a to je da Teslini zemni ostaci budu pohranjeni na dostojanstveno mesto, a ne da budu deo Muzeja, poručio je Porfirije.

Predsednik Tesline naučne fondacije iz Filadelfije Nikola Lončar naveo je da mu je veliki zadovoljstvo što ima priliku da uruči patrijarhu Orden Nikole Tesle.