Читај ми!

Ralf klubu doneo zlato

U srpskim porodicama u Berlinu ima mnogo omladinaca koji se pri kraju srednje škole već intenzivno bave sportom. Jedan od njih je i šesnaestogodišnji Ralf Ranko Đorđević koji već par godina intenzivno trenira borilačku veštinu, džiu-džicu. Prvi put je nastupio u borbi 23. aprila, i u deset mečeva ostvario svih deset pobeda, kao i zlatnu medalju, na turniru u Berlinu.

Ralf trenira u klubu Fajt-zona, u berlinskom Lihtenbergu. Sport mu dobro dođe kao otklon od onlajn izazova, u koje spadaju i školske obaveze koje se jedino na kompjuteru mogu realizovati, a sve ih je više.

Treninzi su intenzivni, a Ralf trenira paralelno i boks, u klubu SC Ajntraht. U oba kluba je više puta nedeljno, a ponekad u istom danu, ide sa treninga na trening, sa boksa na džiu-džicu ili obrnuto. Boks trenira znatno duže, ali je u dosadašnje tri borbe, ostvario jednu pobedu.

U međuvremenu, u njegovoj sobi, našlo se mesta i za jedan boks-džak. Za pauze od učenja, više je nego dobrodošao. Od pojave korone, bilo je više dužih perioda, kada je morao da izdrži bez treninga. Kod kuće ima i više kompleta tegova, koji, srećom, u vreme lokdauna, nisu skupljali prašinu.

Na turniru u aprilu mesecu, nastupio je u kategoriji šesnaestogodišnjaka i sedamnaestogodišnjaka, a bilo ih je i iz Hamburga i Lajpciga.

Ova tradicionalna japanska borilačka veština, koja je služila samurajima da nastave da se bore i kada ostanu bez oružja, spada i u klasične borilačke veštine. Nadmetanja dva borca zasniva se na tome, da se snaga protivnika iskoristi za pobedu nad njim. To znači da su koncentracija i mentalna pribranost, isto tako važni kao i snaga i kondicija.

Ralf je to obilato koristio. Bilo je protivnika koji su već dobro utrenirani i mišićavi, ali su pred Ralfom svi morali da pokleknu. Više puta, iznenadio ih je dobro utreniranim zahvatima, i već u sledećem trenutku, leđima su bili priljubljeni za pod. Za neko preimućstvo, više nisu imali šansi, a mogli su da se odvoje od poda, tek kada je sudija oglasio kraj. Prvi nastupi, u ovih deset borbi, oduševili su i njegove drugove iz kluba, koji su ga bodrili i nisu štedeli na čestitkama. Klubu Fajt-zona, takođe je doneo medalju.

Trener, Džek Klover, više je nego zadovoljan Ralfovim učinkom na treninzima, a ovih deset pobeda su ga više nego oduševili.

"Ralf trenira veoma intenzivno, a danas je pokazao da veštine koje je uvežbao, ume u pravom trenutku, i na pravi način da upotrebi. Protivnike, koji u svom uzrastu spadaju u natprosečno kvalitetne borce na prostoru cele Nemačke, briljantno je redom savladao. Sa nestrpljenjem očekujemo njegove sledeće nastupe", naglasio je trener Džek Klover.

On je svoju karijeru, najpre u MMA počeo još 2007. godine u Londonu, i došao do plavog pojasa. Od 2016. krenuo je na putovanja po Severnoj Americi, Kostariki, Brazilu i Kolumbiji, gde je meštane podučavao jogi, a od 2019. je na Palma de Majorci vodio džiu-džicu školu, i zatim, sa braon pojasom dolazi u berlinsku Fajt-Zonu. Nemački još nije ni počeo da uči, pa Ralfu, svaki trening dobro dođe i kao vežba engleskog jezika.

Ralf je rođen 2006. u Berlinu, i redovno svake godine dolazi na raspust u Srbiju. Osim u Beogradu, vreme najradije provodi u selima, Osmakovo i Ljuberađa, odakle su njegovi deda i baba, u kraju gde se susreću najlepše padine Stare i Suve planine. Opuštena atmosfera u selu, gde može slobodno da se poigra sa svim seoskim životinjama, veoma mu nedostaje u Berlinu. Kod kuće govori samo srpski, a ćirilicu je naučio bez ičije pomoći, preko interneta. Sam je poželeo da se krsti u srpskoj pravoslavnoj crkvi, i, nakon odlaganja zbog korone, u Beogradu je kršten tek prošle godine. U istočnom delu Berlina, gde živi, druži se uglavnom sa Rusima. Ne isključuje mogućnost, da dalje školovanje nastavi u Beogradu, jer mu stan u centru grada garantuje i dobre uslove.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво