Читај ми!

Mladi podržali osnivanje kulturnog centra u čikaškom naselju Lajons

Nedavno je održano prvo okupljanje na novom imanju Sveti Nikola u čikaškom naselju Lajons. Članovi i prijatelji nedavno osnovane organizacije srpsko-američkih studenata okupili su se sa ciljem da skupe sredstva za novi Kulturni centar "Nikola Tesla" pri crkvi Svetog Nikole.

Predsednica Katarina Ristić ističe da je jedan od glavnih ciljeva da se radi na poboljšanju imidža Srba u Čikagu i generalno u Americi.

 

Pitamo je kako je to biti srpski student u Čikagu u današnje vreme.

"Ja uživam u tome što sam student u Čikagu. Ima puno Srba gde god idem. Što se tiče toga kako me tretiraju kada kažem da sam Srpkinja, u društvenom smislu na časovima ili proslavama reakcija je dobra. Cvako zna nekog Srbina sa kojima se druže, i obično je pozitivna reakcija. Ali, puno puta na času istorije ili što se tiče školskog programa mi smo često prikazani na neki negativan način zbog neistina koje su već postale sastavni deo zvaničnog školskog programa", kaže Katarina.

Da li to znači da je imidž Srba dobar ili treba još raditi na tome da se čuje istina o srpskom narodu?

Katarina Ristić kaže da definitivno misli da ima još puno da se poradi na tome i dodaje:

"Cada je definitivno bolje nego pre, mi smo ujedinjeniji i poboljšavamo naš imidž u ovoj zemlji, ali osećam da treba da budemo zajedno i usmerimo se na ono što je važno."

Katarina kaže i da je jako srećna što je letos posetila Srbiju prvi put posle šest godina i videla familiju i prijatelje. Dodaje i da jedna i druga zemlja imaju prednosti, ali da joj život u Srbij izgleda opuštenije.

Inače, i na ovom neformalnom druženju prikupljeno je preko hiljadu dolara za Kulturni centar Nikola Tesla u čikaškom naselju Lajons.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво