Čitaj mi!

Film "Sladoled" Srba iz SAD na festivalu u Moskvi

Film "Sladoled" (Ice cream) u čijoj realizaciji ključnu ulogu ima grupa Srba iz SAD, nakon Filmskog festivala u Palm Springsu, kreće u Rusiju gde će biti prikazan na 44. Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu, jednom od najstarijih na svetu, a koji počinje 26. avgusta.

Igor Obradović, glavni glumac tog 13 minuta dugog ostvarenja, koji je najkraće rečeno komedija apsurda, kaže da je "Sladoled" nakon Moskve u septembru pozvan u Nju Meksiko na Albukerki filmski i muzički festival, koji ove godine obeležava deceniju postojanja.

Obradović dodaje da će i Moskva kao i Albukerki, a pre toga i Palm Springs, biti prilika da se na tako značajnim festivalima, kroz njihov debitantski film, čuje i srpski jezik.

Naglasio je i da im je drago što je njihov rad propoznat i što su selektori "Sladoled" uvrstili ne samo u ta dva festivala koja slede u narednih mesec dana vech i u još jedan, o kojem, kako kaže, sada ne može da se govori.

Obradović, glumac Srpskog teatra iz Čikaga, podseća da je festival u Mosvki pokrenut 1935. godine, da su na njemu učestvovali mnogi širom plante poznati glumci i reditelji, od Federika Felinija, preko Sofije Loren, Ričarda Bartona, do Roberta de Nira, Meril Strip do Nikite Mihalkova i Emira Kusturice.

Radnja filma "Sladoled" dešava se u Čikagu jednog toplog letnjeg dana, kada Rade, nedavni imigrant iz Srbije koga Obradović glumi, krene da kupi sladoled u sredini u kojoj niko ne govori engleski i tako počinje niz dogodovština ili preciznije apsurda.

Prema rečima Obradovića, ekipa koju je okupio film "Ice Cream - Sladoled" već ima planove za novi kratkometražni film, a takođe se ozbiljno vode razgovori za dugometražni film o jednoj srpsko-američkoj priči "koja je veoma zanimljiva i dugo čuvana tajna".

Osim Obradovića, važno mesto u filmu zauzimaju i Stiv (Svetozar) Spremo koji je scenarista/reditelj, Srdan Srđenović direktor fotografije i kamera i devojčica Anđelina Obradović.

Muzika su radili Dejan Petrović Big band i Milovan Mića Petrović.