Читај ми!

Tri čudesna srpska dana: ukus srpske kulture i hrane

Tradicionalna manifestacija Tri srpska dana ove godine je održana od 15 – 17. jula u Pitsburgu u organizaciji Srpskog narodnog saveza. Kao i ranijih godina, Srbi svih generacija su se sakupili kako bi nastavili tradiciju svojih predaka u negovanju srpske kulture i običaja.

Manifestacija je započela noćnom vožnjom brodom rekama na čijim se obalama prostire grad Pitsburg. Putnici na Stejšn skveru su nestrpljivo čekali da uđu na brod i započnu veličanstvenu srpsku odiseju pesama i igara. Kada je brod isplovio iz luke zaorila se srpska pesma i muzika.

Razdragani gosti su igrali uz ritmove tradicionalne srpske muzike orkestra 412 Bend. Lepo je bilo videti mlade i starije kako igraju kolo čuvajući ovu tradiciolnu igru od zaborava.
Ove godine ugledni gosti Srpskog narodnog saveza su bili generalni konzul Republike Srbije u Čikagu Nj.E. Damjan Jović sa suprugom Aleksandrom i vicekonzul Aleksandar Đorđević. To je bio njihov prvi boravak u Pitsburgu i na manifestaciji „Tri srpska dana." Nakon manifestacije bio je održan sastanak sa predstavnicima konzulata Republike Srbije na kojima je razgovarano o budućoj saradnji.

Na polubi broda gosti su uživali u pogledu na Pitsburg uz muziku orkestra Radost. Atmosfera je bila vesela i razdragani gosti su se družili, sticali nova prijateljstva i razgovarajući između sebe obnavljali i obogaćivali svoj srpski jezik. Kada je brod uplovio u luku Stejšn skver, gosti opijeni muzikom su nastavili da igraju i ne sluteći da se brod ukotvio. Na putu do Srpskog kluba na južnoj pitsburškoj strani gosti su prepričavali svoje utiske.

Veći deo gostiju nije stigao ni da podeli svoje utiske sa broda sa drugima, a već su bili
pristigli u Srpski klub gde se orila srpska muzika i igra. Tihomir i Jelena Japundža su pripremili tradicionalne srpske specijalitete kojima je bilo veoma teško odoleti. U klubu je svirao orkestar Kalča bend. Zvukovi igre i pesme su odzvanjali do duboko u noć.

Drugi dan manifestacije je započeo u Kenivud-parku gde se događaj prvi put organizovao 1917. godine. Mihajlo I. Pupin, srpsko-američki naučnik i pronalazač, želeo je da pomogne srpsku siročad tokom Prvog svetskog rata. Vlasnik Kenivud parka koji je bio lični Pupinov prijatelj saglasio se da se održi manifestacija „Srpski dan" u parku i da svi prilozi od prodaje ulaznica idu za pomoć srpskoj siročadi u Srbiji. Od tada do danas „Srpski dan" je jedan od najomiljenijih događaja tokom manifestacije „Tri srpska dana.". Uprava grada Pitsburga je 2016. godine zvanično proglasila 16. jula za „Srpski dan" u Kenivud parku u celom gradu. „Srpski dan" je proglašen najstarijim kulturnim događajem u Kenivud parku od svih entičkih zajednica u gradu.

Na ulazu parka čula se srpska muzika i osetio miris srpskih ćevapa. Pored muzike Srpskih sinova, predstavljanja folklorne grupe Tamburica i srpskih jela, posetioci su imali priliku i da uživaju u vratolomnim vožnjama i raznim drugim atrakcijama koje ovaj park pruža.

Andrea Medić i Danijela Barać su intonirali srpsku, američku i kanadsku himnu. Dane Medić, predsednik Srpskog narodnog saveza, obratio se prisutnima i zaželeo dobrodošlicu. Nikola Beader iz Šervila u državi Indijani, član društva 170 (Mervil), je proglašen za dobitnika priznanja „Ličnost godine" za ovu godinu. Na ovu manifestaciju Nikola je došao sa svojom familijom i velikim brojem prijatelja. Njegov otac Petar je bio četnik iz Dalmacije koji je došao u SAD tokom 1950-tih godina. Petar ne samo što se pridružio Srpskog narodnom savezu već je postao jedan od osnivača njegovog društva broja 170 u Mervilu u državi Indijana. Nikola je istakao da je bilo veoma važno za njegovog oca da neguje srpsku kulturu i nasleđe i bude siguran da njegova deca učine isto kroz rad Srpskog narodnog saveza. Nikola sa svojom porodicom živi u Šervilu, ali je još uvek član svoje parohije srpske pravoslavne crkve Sv. Ilije u Mervilu.

Dugi dan igre i pesme se nastavio u Srpskom klubu gde su posetioce čekali srpski gurmanski specijaliteti sa srpskom muzikom orkestara 412 Bend i Srpskih sinova.
Pored toga što je Klub bio prepun posetilaca i što se teško prolazilo pored veselih gostiju, to je samo ojačalo duh i predanost našoj tradiciji.

Treći dan je započeo liturgijom u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Svete Trojice u Pitsburgu. Službu je služio otac Đorđe Veselinović. Po tradicionalnom običaju otac Veselinović je održao parastos za preminule članove Srpskog narodnog saveza u crkvi i kasnije pomen na crkvenom srpskom groblju gde počivaju i članovi Srpskog narodnog saveza. Liturgiji u crkvi i parastosu su prisustvovali članovi Glavnog odbora Srpskog narodnog saveza i njeno osoblje.

Tradicionalni piknik na crkvenom imanju je okupio veliki broj posetilaca. Služile su se srpske đakonije, kao i pečena jagnjetina i prasetina koju su pripremili članovi muškog kluba „Nikola Tesla" crkve Sv. Trojice. Posetioci su se družili uz muziku orkestara Pobeda i Radost.

Srpski narodni savez je predstavio svoje finansijske proizvode, „Amerikanski Srbobran"i dobrobit članstva koje uključuje i fond obrazovanja.

Uprkos stalnim pljuskovima i kiši, igralo se kolo do kasno u noć. Napuštajući piknik svako od nas je poneo novo iskustvo, poznanstvo i obogaćeno osećanje zajedništva i našeg nasleđa.

Živi i zdravi bili do sledeća Tri srpska dana leta 2023.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво