Čitaj mi!

Vidovdanska trpeza

Vidovdan, narodni, verski u nekim trenucima istorije i državni praznik srpskog naroda i njegove države. U nekim krajevima devojke su se na ovaj dan umivale vodom od trave vidovčice, u nekim iznosile svu devojačku spremu da se vidi, a na Kosovu i Metohiji narod je verovao da na Vidovdan u gluvo doba noći sve vode na Kosovu poteknu crvene kao krv.

U Generalnom konzulatu Republike Srbije u Minhenu, održana je svečana Akademija povodom Vidovdana. Ovaj datum, koji za pravoslavni srpski narod ima veliku simboliku i na koji su se, osim Kosovske bitke, odigrali i drugi značajni događaji, obeležavan je u različitim vremenima, sistemima i epohama. Svaka od proslava Vidovdana bila je slika vremena i ljudi koji su ga činili, ali je Vidovdan i pored svega ostao simbol opstanka pravoslavnog srpskog naroda na balkanskim prostorima i šire.

U Generalnom konzulatu Republike Srbije u Minhenu, 3. jula, sakupilo se više od 200 duša. Aktiv nastavnica dopunske nastave na srpskom jeziku u pokrajini Bavarska sačinio je bogat program gde su deca srpske dopunske škole, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, recitovala vidovdanske pesmice, pevala pesmice o Kosovu, a i roditelji su takođe bili vrlo aktivni na Akademiji. Roditelji su se nesebično angažovali te su pomogli oko postavke ozvučenja, trpeze, stolova i zabavnih aktivnosti za decu.

Nastavnice Tatjana Hot, Gordana Budiša, Aleksandra Cvetković, Ivana Đurić i Branka Stanojević sastavile su bogat program u kome su učestvovala deca dopunskih škola na srpskom jeziku iz Bavarske. Učestvovala su deca iz dopusnkih škola na srpskom jeziku iz Minhena, Nirnberga, Erlangena, Rozenhajma, Ingolštata i Pasaua.

Pozdravnu reč uputio je gostima generalni konzul iz Minhena, Božidar Vučurović. Naglasio je da su deca naše blago i da malo naroda ima ovakav dan. Istorijski, duhovni, zavetni, kulturni i saborni.

„Vidovdan je sočivo koje sabira u sebi sve što je sveto, svetlo i čestito bilo u našem narodu pre Kosova i koje iz sebe širi i rasipa svetlonosne, svetonosne i čestite zrake na sav naš narod", započela je Jovana Škorić Brajović, majka učenica iz Minhena, koja je vodila program. Zatim je učenica, Ana Isaković, iz Minhena, na violini odsvirala pesmu Tamo daleko.

Posle ove numere mališani su počeli sa recitalom. U programu su deca zajedno otpevala pesmice: Sini jarko sunce sa Kosova, Oj Kosovo, Kosovo i Najlepša je zemlja moja. Svako dete je ispred sebe imalo napisano svoje ime i mesto odakle dolazi. Učenica Ana Isaković je solo pevala pesmu Vidovdan, a ostali mališani su je pratili u refrenu.

Nastavnice su se posebno zahvalile zahvalnicama koje su uručile konzulima, udruženjima, klubovima, sveštenicima i svim ljudima koji su nesebično podržali naše dopunske škole na srpskom jeziku i pospešile vaspitno-obrazovni rad u inostranstvu. Nakon priredbe svi gosti su pozvani da se počaste bogatom trpezom i osveže pićem. Druženje između roditelja i dece je nastavljeno u dvorištu Generalnog konzulata u Minhenu.

Do sledećeg Vidovdana neka nam bude svima na pameti: Vidovdan je zenit nad našim glavama, ali i temelj pod našim nogama!