Читај ми!

Vidovdanska akademija u Manhajmu

Da je Vidovdan i te kako veliki praznik u dijaspori, pokazali su i učenici dopunske nastave na srpskom jeziku u Manhajmu. Kratka priredba i akademija održana je u gradu Manhajmu, kao nagoveštaj svečane Akademije u Štutgartu, koja će se održati 2. jula. Priredbi je prethodila liturgija u crkvi kojoj su prisustvovali roditelji i deca Srpske dopunske škole u Manhajmu i Hajdelbergu, nastavnice mr Ksenije Gaćinović.

Program je otpočeo kratkim osvrtom i istorijskim pojašnjenjem šta je Vidovdan i šta on predstavlja za srpski narod. Učenici Luka i Vukašin Janjić su naizmenično držali kratku besedu, zatim je Aleksanda Petrović sa Matijom Filipovićem svedočila izgovaranju i podsećanju na Lazarevu kletvu.

Priredbu je ulepšala izvedba pesme „Zaspo Janko", Anđelike Gaćinović, dok je Maksim Grebović recitovao pesmu Čedomira Milenkovića „Na Kosovo magla pala". Priredbu je završila svojom recitacijom i Jelena Maleš recitovajući „Plavu grobnicu". Mnoge roditelje je program dotakao, kao i recitacije i time izazvao reakcije koje jesu vezane za sam Vidovdan i patnju našeg naroda.

Nakon programa svi zajedno, roditelji i učenici, sa nastavnicom Ksenijom Gaćinović, otišli su u prostorije crkve za druženje i uživali u ponovnom okupljanju posle družeg vremena, a na stolu su se našle razne đakonije koje su spremile vredne mame.

Učenica Jelena Maleš upitana kako joj se sviđalo i da li se rado odaziva na ovakve događaje Srpske dopunske škole je rekla:

„Ja izuzetno volim da radim sve što ima veze sa našom školom kao i sve što organizuje i radi naša nastavnica. Sreća je imati takvog pedagoga i jako mi je žao što ove godine završavam školu."

„Atmosfera je odisala zajedništvom i srećom da smo mogli ponovo da delimo lepe trenutke i da vidimo decu ponovo nasmejanu, vedru i ponosnu na sve ono što su radila i učila u proteklom vremenu. Radujemo se svakom novom okupljanju i učestvovanju u svim novim aktivnostima", zaključila je nastavnica Ksenija.

Dopunska nastava na srpskom jeziku u Manhajmu, pokrajina Baden-Virtemberg, u organizaciji je Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво