Читај ми!

Pupin u manastiru Vrdnik

Danas je slava manastira Vrdnik, poznatog i kao Mala Ravanica i tačno 130 godina od kada su Mihajlo Pupin i njegova žena Sara Katarina posetili to mesto.

Godine 1892. Pupin je iz Amerike doveo svoju suprugu Saru Katarinu Džekson u Sabornu crkvu u Novom Sadu.

Posetili su i manastir Vrdnik - Ravanica (na Fruškoj gori), gde je ona videla kako se slavi pravoslavna manastirska slava.

U manastiru su se tada nalazile i mošti srpskog cara-mučenika Lazara. One su prenete 1811, na Vidovdan, kada je završena manastirska crkva.

Posetu Pupina i njegove supruge zabeležio je "Branik", politički list Srba u Vojvodini koji je izlazio u periodu od 1885. do 1914. godine, koji beleži:

"...Sad je redovan profesor fizike na univerzitetu u Njujorku. Međutim se oženio jednom bogatom Amerikankom, jednom milijonarkom, te mu je tako moguće, da svake druge godine obilazi Evropu i da gospodski živi. U N.Sad je došao sa svojom suprugom, kojoj je engleski jezik, materinski.

Bili su u "Matici", "Srpskoj čitaonici", a juče u nedelju su bili i na službi božijoj u sabornoj crkvi. Danas su otputovali u Ravanicu, jer g. Pupin hoće svojoj supruzi da pokaže srpsku manastirsku slavu, a za to mu je zgodna prilika današnja manastirska slava u Ravanici.

Ma da je g. profesor toliko vremena u tuđini, i ma da zauzima ugledan položaj u Americi, on ne samo da je ostao Srbin, nego se nije ni promenio i kao da je pre mesec dana otputovao! G. Pupin posetio je i svoju porodicu u Idvoru, i to čini uvek, kad u Evropu dođe...."

Tekst je deo ilustrovane monografije "Od useljenika do pronalazača" (319 str.) autora Miroslava Stankovića.

 

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара