Čitaj mi!

Veče tradicionalne srpske muzike u Bazelu

Netipične vrućine u Bazelu nisu omele mnogobrojne ljubitelje srpske tradicionalne muzike da dođu na koncert Umetničkog centra „Soko". U subotu, 18. juna, u Kjuba kvartircentru Bahleten vrvelo je kao u košnici.

Koncertu je prethodio šahovski turnir „Miro i Beni" u organizaciji Srpskog šahovskog kluba „Sorab" iz Bazela, pa su mnogi šahisti ostali i na koncertu. Došli su i prijatelji iz Araua, Berna pa čak i Nemačke, a bilo je i slučajnih prolaznika privučenih zvukom srpskih glasova i tradicionalnih instrumenata.

Umetnički centar „Soko" iz Bazela osnovan je samo nekoliko meseci pre početka pandemije pa su osim prvog Svetosavskog bala, sve ostale aktivnost mahom bile onlajn. Bilo je raznih spotova, dva onlajn bala, snimanja, mini nastupa, ali tek nedavno stekli su se uslovi za jedan pravi koncert. Uzbuđenje je bilo veliko i u dečijoj i u ženskoj pevačkoj grupi. Nekim članovima ovo je bio prvi pravi javni pevački nastup, ali bila je tu i podrška muzičara iz grupe „Arno". Osnivači UC „Soko", Andrijana Adamović i Jovica Milutinović, ujedno su i članovi grupe „Arno" pa otuda i saradnja ova dva „tima".

„Veče srpske tradicionalne muzike" bilo je ispunjeno svim slojevima našeg tradicionalnog zvuka. Dečija i ženska pevačka grupa pevale su pesme bez muzičke pratnje, u tipično seoskim dvoglasima novije seoske tradicije („Čuvala sam goveda", „Cvetala mi lipa i topola", „Preko neba jedna zvezda šara", „Razgranala grana jorgovana"), a momci iz grupe „Arno" izveli su pesme još starijeg muzičkog sloja, takozvane pesme „na glas" („Po kovilju poljuljkuje trava").

Jovica je svirajući kaval, frule i tarabuku pratio dečiju i žensku pevačku grupu, uz podršku Stevana Brankovića na tapanu, a Slobodan Novaković na harmonici pridružio im se u nekoliko starogradskih pesama koje je otpevala dečja pevačka grupa. Pratio je i Andrijanu u predivnoj vranjanskoj pesmi „Magla padnala v dolina".

„Nakon mnogih poteškoća, manjka proba, pa čak i perioda zabrane pevanja, konačno je održan dugo očekivani prvi koncert Umetničkog centra „Soko". Ovakvo veče i jednočasovni nastup, mogao je samo doprineti punjenju mojih baterije, a verujem da se svaki učesnik tako oseća. Sam izlazak na scenu, nakon dužeg perioda i nastup pred publikom, pravo je osveženje u svakom smislu. Još uvek sam pod utiskom i baš sam zadovoljan celokupnom slikom", kaže Jovica Milutinović.

Poseban gost bio je Filip Novaković, trinaestogodišnjak, koji je na harmonici maestralno odsvirao „Žikino kolo".

„Meni se veoma svideo koncert. Mnogo sam vežbao i trudio se, ali sam dobio rezultat. Jako sam zadovoljan mojim sviranjem, a i svi drugi su bili odlični. Nadam se da se svidelo i gledaocima i radujem se sledećem koncertu", kaže Filip Novaković. 

Na samom kraju svi učesnici zajedno su izveli pesme „Usnila je dubok sanak sa Kosova Rada" i „Tamo daleko", a za bis se zaigrao „Moravac". Kolu se pridružila i publika pa je pretopla junska noć postala još toplija. Ali izgleda da to nikom nije smetalo, jer se u druženju, priči, a i pesmi ostalo do kasno.

„Koncert je prevazišao moja očekivanja. Sve je funkcionisalo po planu, program je bio skladan i trajao je taman koliko treba, a najviše me je iznenadila publika. Nismo očekivali toliko posetilaca koji su zaista pažljivo ispratili naš program i aplauzom nagradili svaku tačku.

Dečija pevačka grupa s kojom ja radim imala je dosta obaveza u poslednje vreme. Prethodne nedelje bio je veoma zapažen nastup u Ambasadi Republike Srbije u Bernu, na svečanosti povodom završetka školovanja đaka Srpske dopunske škole. Pevali su himnu, narodne pesme, a i recitovali su „Oranje Kraljevića Marka" što je izazvalo veliko oduševljenje. I samo nedelju dana kasnije došao je ovaj veliki koncert s ozbiljnim repertoarom kao kruna jedne izazovne, ali ipak uspešne sezone. Sad ćemo na zasluženi odmor, pa nas od avgusta čekaju nove pesme i novi planovi", kaže Andrijana Adamović.

„U izuzetno teškim uslovima (previsoka temperatura) teško da je moglo bolje. Prijem kod brojne publike je bio odličan što navodi na zaključak da smo postigli cilj. Deca i ženska
pevačka grupa su bili maestralni, Andrijana virtuozna, a mi Arno-muški... pa,arno!", kaže Slobodan Novaković.