Читај ми!

U Nirnbergu održan "Kros RTS-a u dijaspori"

Tradicionalni Kros RTS-a, koji se svake godine održava širom sveta, promovišući sportski duh i zajedništvo, i ove godine organizovan u Nemačkoj, odnosno u okviru Srpske dopusne škole.

Prethodnog vikenda „Kros RTS-a u dijaspori", u gradu Nirnbergu, trčali su učenici iz pet gradova u pokrajini Bavarska.

U konkurenciji petih razreda najbrži je bio Jovan Vidović, koji kaže da mu je od samog plasmana, važnije bilo druženje i nova prijateljstva sa vršnjacima.

„Nije bilo mnogo naporno. Treniram fudbal i mnogo trčim sa drugarima. Nije mi bitno koje sam mesto. Lepo mi je kada se družim sa vršnjacima i drago mi je da smo se danas svi okupili. Pevali smo naše pesme i dobro smo se zabavljali", kaže Vidović.

Atletskom takmičenju učenika Srpske dopunske škole, koju organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, prethodile su edukativne radionice, koje su priređene kao vid pripreme učenika za predstojeću Vidovdansku akademiju.

„Osmislisli smo četiri radionice. Jedna radionica je bila muzička radionica na kojoj su se obrađivale tri pesme koje će se pevati za „Vidovdansku akademiju". Drugu radionicu je vodio sveštenik Ilija Romić, kome se puno zahvaljujem, jer bez crkve ovđe u Nirnbergu ne bi bilo moguće da se ovo organizuje. Treća radionica održana je na temu „Kosovska bitka - obrada epske pesme", koju je vodila koleginica Aleksandra iz Ingloštata. Imali smo i četvrtu, likovnu radionicu, koju su vodile koleginice iz Rozenhajma i Pasaua", rekla je nastavnica dopunske nastave u Nirnbergu, Gordana Budiša.

Značajnu podršku ovom projektu, osim Srpske pravoslavne crkve, pružaju i diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije.

„Sve je uspešno kada su deca u pitanju. Neko je nekada rekao „Lepota, ukratko rečeno je dete", a apsolutna lepota je dete u inostranstvu koje govori srpski jezik i piše ćirilicu. Naš zadatak, između ostalog, je da omasovimo Srpsku dopunsku školu, što ćemo sigurno i uraditi", poručio je generalni konzul Republike Srbije u Minhenu Božidar Vučurević.

Predstojećeg vikenda u Štutgartu, kros RTS-a trčaće učenici Srpske dopunske škole, ovoga puta iz pokrajine Baden - Virtenberg.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара