Čitaj mi!

Priznanja čuvarima srpskog jezika

Tamara Vesna, osnivač i direktor Srpske TV SAD iz Čikaga, Sanja Lubardić, urednik i voditelj TV Studio B i Mario Liguori dobitnici su odličja "Branislav Mane Šakić" za 2022. godini.

U godini jubileja, kada Fond Branislav Mane Šakić obeležava četvrt veka osnivanja i neprekidnog postojanja, 4. juna u smederevskoj Narodnoj biblioteci održaće se prigodni program, uz svečani čin uručenja priznanja dobitnicima ove, ali i prethodne dve godine.

Plejadi najboljih do sada, u 2022. pridružiće se, prema oceni stručnog žirija, još troje vrsnih delatnika, izabravši po drugi put 2 ravnopravna nosioca istog odličja. Dobitnici 25. po redu Plakete su Sanja Lubardić, urednik i voditelj TV Studio B i Tamara Vesna, osnivač i direktor Srpske TV USA, iz Čikaga.

Beograđanka Tamara Vesna, ekonomista po struci, odlaskom u Severnu Ameriku po okončanju studija, postaje najpre deo holivudskog života, baveći se uporedo i kupoprodajom nekretnina. NATO agresija na SR Jugoslaviju 1999, i način na koji je predstavljan srpski narod u USA i svetu, bio je okidač da Tamara oktobra 2000-te osnuje Srpsku TV USA u Čikagu. Od tada, ekipe ove TV beleže brojne događaje u našoj dijaspori u Americi, govoreći prevashodno o Srbima i njihovim pregnućima.

Saradnici i dopisnici iz matice i drugih delova sveta su takođe svojim prilozima omogućili da stranci čuju i drugu stranu o nama, našoj istoriji i kulturi, a svi ovi zapisi su i na portalu Srpske TV. Tamara Vesna dobitnik je brojnih priznanja za promociju Srbije i srpske zajednice u Americi, sa posebnim akcentom na očuvanju jezika i srpskih korena u rasejanju. 

Sanja Lubardić je već 26 godina zaštitno lice gradske televizije Studio B kao urednik i voditelj brojnih emisija raznorodnog sadržaja i pristupa, zahvaljujući pre svega poverenju koje joj je 1996. ukazao legendarni Đoko Vještica, čijim stopama nastavlja i Sanja.

Dajući više prostora sagovornicima u emisijama uživo, a Beograde, dobro jutro je jedna od njih, pokriva sve oblasti življenja, tražeći odgovore u rešavanju problema bitisanja žitelja prestonog grada. Uporedo sa ovim poslom, duže od 2 decenije učestvuje u osnivanju i širenju mreže pravoslavnih crkvenih medija, radio Slovo ljubve je jedno od njih. Po obrazovanju profesor srpskog jezika i književnosti, završila i specijalističke obuke u oblasti medija i marketinga, član je žirija i dobitnik brojnih staleških i drugih priznanja.

Specijalno priznanje, koje se od 2017. dodeljuje strancima za izuzetno vladanje srpskim jezikom, ove godine je pripalo Italijanu Mariju Liguoriju, docentu na Filozofskom fakultetu i Akademiji umetnosti u Novom Sadu, i piscu dela na srpskom.

Mario Liguori (Sarno, Italija), diplomirao je komparativne jezike i kulture na Univerzitetu u Napulju, master studije srpskog jezika završio na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je i doktorirao. Docent je na novosadskom Filozofskom fakultetu i Akademiji umetnosti, gde predaje italijanski. Osim objavljivanja stručnih publikacija, bavi se i pisanjem romana i pripovetki na srpskom jeziku. Od 2008. do 2021. štampano je desetak knjiga, među kojima su i Snatrenja, Sedam jesenjih priča, Prva ljubav, Napuljski diplomata i Samo ubistvo. Prevodi naučne radove i kataloge, radi kao simultani prevodilac na naučnim skupovima u Italiji i Srbiji, a gostovao je i na njujorškom Univerzitetu Kolumbija. Živeo i radio kao predavač u Švedskoj, duže boravio u Irskoj, Velikoj Britaniji i Sloveniji. Govori italijanski, srpski, švedski i slovenački.