Читај ми!

Tragovima naših predaka

Da Srbi na jugu Francuske nisu zaboravili svoje korene, svoju istoriju, kralja Aleksandra ubijenog u Marselju, gradu u kojem žive, ali ni svoje pretke koji su nekada boravili upravo između Marselja i Tulona, pokazuje nedavno okupljanje dijaspore na jugu Francuske, kako bi odali počast srpskim herojima iz Prvog svetskog rata.

Naime, ujedinjena dijaspora iz južnog dela Francuske je otišla, zajedno sa sveštenikom pravoslavne eparhije iz Liona ocem Gorana Ilića, na Uskrs, na srpsko vojničko groblje u Sen Mandrijeu, gradiću pored Tulona kako bi odali počast dvadeset dvojici srpskih stradalnika koji su, nažalost, skončali svoje živote u ovom gradiću u vreme Velikog rata, svi vođeni nadom za izlečenjem i boljim životom u prajateljski nastrojenoj Francuskoj.

Udruženi, predstavnici srpske dijaspore su se, zajedno sa sveštenikom iz Liona koji drži jednomesečnu liturgiju u Marselju, mirno poklonili senima naših junaka. Pored paljenja sveća, održan je i Uskršnji parastos.

Bila je to jedna lepa prilika da se setimo naše istorije, da nam vrati uspomene i sećanja ali i da nas podseti na našu obavezu prema kralju, našim precima i ujedno probudi svest o poštovanju prema žrtvama prinesenim u svim ratovima.

Veliku zahvalnost Srbi juga Francuske duguju svešteniku Goranu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, zahvaljujući kojima se jug Francuske budi posle višegodišnje tišine.

U sklopu crkve funkcioniše i srpska škola u kojoj sa decom radi učiteljica Tamara Dragić, a nedavno je u Kanu otvorena i asocijacija „Balkan Azur" gde se takođe promoviše srpska kultura, jezik, običaji i gde se Srbi redovno okupljaju.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво