Čitaj mi!

"Karatoč" - zbirka pesama Ksenije Matović

U izdanju MediaSfere (Beograd) iz štampe je izašla najnovija zbirka pesama "Karatoč", autorke Ksenije Matović iz Crne Gore.

Ovo je njena četvrta zbirka pozije, "himna moru, njenom modrom utočištu i pribježištu".

"Dok pokušavam da napišem riječi, koje bi istovremeno privukle čitaoca, ne otkrivajući mu previše od jednog mora i jednog grada, možda čak svih mora i svih gradova, promišljam o veličanstvenoj kompoziciji Mikisa Teodorakisa Όμορφη Πόλη (Lijepi grade).Promišljam, da li sam taj grad i more, ili sve gradove i sva mora okovala naslovom, Karatoč. Jedinom stijenom, koja ima ime. Bremenito i tamno, naspram bijelih kuća i dugih, krivudavih ulica, pođednako bijelih škura i jedne ponistre na Škveru u kojoj stanuju ogledalo i dijelovi koltrine. Ili naprosto pustila da lete poput rijetkih kormorana, čija crna krila čine okvir za hobotnice, osti i stađune", kaže Ksenija Matović.

"Ksenija Matović u svojoj novoj zbirci pesama Karatoč, u 49 kratkih pesama, u duhu haiku poezije, peva o trenucima u kojima je snažno doživela prirodu, sa željom da zabeleži to stanje i da ga poveže sa tajnama svoje duše. U vreme kad neoliberalni profit sigurno i beskrupulozno pokorava svet, Ksenija svojim pesmama himnično veliča moć nepokorive prirode. Zato u njenim stihovima nema ljudi; more i obala su tu, ali nema ribara.

Njena poezija je pomalo zatvorena, hermetična, ona traži pažljivog, posvećenog i senzitivnog čitaoca, udubljenog i obrazovanog.

Njeni deskriptivni pejzaži su negde između Dalijevih mrtvih priroda i Lubardinih mediteranskih slika. Sve je u pokretu, bez umora, njene zvučne figure asonance pune su samoglasnika, njeni oksimoroni su efektniasonance pune su samoglasnika, njeni oksimoroni su efektni: mrtve reči, mleko noći, kolevka, nedonosnica, crno sunce...", piše u recenziji prof. Svetlana Gradinac.

Biografija

Ksenija Matović (1973) rođena na Cetinju, osnovnu i srednju školu završila u Herceg Novom.
Filozofski fakultet, smer sociologija, završila u Novom Sadu.

Radila u Novom Sadu u firmi Stylos. Osnivač je književne manifestacije Stylosova agora.
Radila kao novinar listova Dnevnik i Blic, objavljivala članke u časopisu Zemlja, kolumnista beogradskog časopisa MediaSfera. Novinar je i dopisnik lista Dan iz Herceg Novog.

Živi u Herceg Novom. Majka je dvadesetogodišnjeg Borisa Basare.