Читај ми!

Samit poslovne dijaspore u Švajcarskoj

Udruženje srpskih privrednika u Švajcarskoj, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Srbije u Bernu, organizuje četvrti Ekonomski forum i privredni sajam srpske dijaspore koji će se održati 13. i 14. maja 2022. godine u Gradskoj hali Dietikon kod Ciriha.

Gospodin Goran Bradić, ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj otvoriće u subotu ujutro, u 9 sati Samit srpske poslovne dijaspore u gradskoj hali Ditikon kraj Ciriha. Njegova ekselencija Goran Bradić će govoriti o jačanju saradnje između švajcarskih i srpskih preduzeća u Švajcarskoj, o značaju i potencijalu Srba u privredi Švajcarske, kao i o privrednim izazovima i mogućnostima u Srbiji i u regiji Balkana.

Manifestaciju će pozdraviti Oliver Bertšinger ispred SEC Privredne komore Švajcarska - Centralna Evropa. Zatim će u uvodnom delu govoriti Miroslav Knežević pomoćnik ministra za ekonomsku diplomatiju Republike Srbije, kao i ministar energetike Petar Đokić iz Republike Srpske.

Organizator ovog sajma privrede i srpskih privatnika je Udruženje srpskih privrednika Švajcarske (USPŠ), koje vodi predsedni Stojan Stevanović, ugledni hotelijer i patriota. Pokrovitelj je Ambasada Republike Srbije iz Berna.

"Ciljevi ovog četvrtog Samita Udruženja srpskih privrednika Švajcarske su podrška srpskim kompanijama u Švajcarskoj, kao i podsticanje ekonomskog razvoja i saradnje između dijaspore i Matice. Prvi Samit održan je 2016. godine, potom su bili 2017. i 2018. a poslednje dve godine nisu održani zbog pandemija izazvane koronavirusom. Tokom dva dana trajanja Samita, u okviru Privrednog sajma i Ekonomskog foruma sastaće se švajcarske i srpske kompanije iz sektora energetike, informacionih tehnologija, medicine i nekretnina", rekao je Stojan Stevanović.

Stojan Stevanović je ne samo predsednik Udruženja srpskih privrednika Švajcarske već i predsedavajući Poslovne srpske dijaspore, kao i predstavnik Udruženja Majevičana u Švajcarskoj.

Osnivač je srpske krovne organizacije "Novi Koreni". Ovaj Srbin iz Lopara podno Majevice, koji živi i radi u Cirihu, naime, veruje da sposobni ljudi sa smislom za organizaciju imaju recept da umreže Srbe u svetu i okupe ih oko važnih ekonomskih, nacionalnih i kulturnih projekata i za dijasporu i za matice Srbiju i Republiku Srpsku.

Kao hotelijer Stevanović razvija privredu i turizam i u švajcarskoj i u Republici Srpskoj. Za zemljacima iz Švajcarskej uspeo je da optšinu Lopare uzdigne i privredno ojača. Sada je Stojan Stevanović bavi razvojem srpske poslovne dijaspoore u Švajcarskoj, ali i na Starom kontinentu. U planu mu je da organizuje Evropski kongres srpskih privrednika.

"Na ovom skupu u Cirihu nastupiće Saša Đurđević, dr Nebojša Bogdanović, Slobodan Luković, Jovana Micić, Maja Mišić, dr Vladimir Smiljanović, kao i mnogi švajcarski i evropski privrednici i stručnjaci za energetiku, IT, medicinu i nekretnine", kaže Stevanović.

Na Ekonomskom forumu biće reći o informacionim tehnologijama, tehnološkim izazovima i mogućnostima, NFTs-u i o projektu "Limos4". Doktor Vladimir Cmiljanović, osnivač "Swissrocekts & Rocketvax" kompanije, će u okviru programa koji će biti posvećen medicine, govoriti o razvoju druge generacije vakcina protiv Kovida-19.

Projekti, investicije i smernice za izgradnju solarnog parka, kao i o implementaciji regulatornog modela kantona Cirih u energetskom sektoru, je jedna od tema energetskog dela Foruma. Na Forumu će biti reči i o aktuelnoj situaciji nekretnina u Švajcarskoj, kao i o švajcarskom projektu "Swiss Residence - King's Fountain" Dedinje u Begradu...

"Ovo je dobra prilika za švajcarske i sprske privrednike u Švajcarskoj da se okupe i razmenu mišljenja sa različitim predavačima iz oblasti informacionih tehnologija, energetike, nekretnina i medicine, kao i sa interesantnim izlagačima iz Švajcarske i domovine", smatra organizator Stojan Stevanović.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво