Читај ми!

Kroz post jačamo duhovnu borbu

Veliki broj pravoslavnih vernika u Ljubljani, okupio se prilikom služenja liturgije u susret četrdesetodnevnom, velikom, vaskršnjem ili tzv. časnom postu, koji je počeo juče, 7. marta.

Post svakom pravoslavnom hrišćaninu pomaže izgradnji spasenja, a koje se sastoji u uzdržavanju od izvesne vrste hrane, od rđavih misli, želja i dela, kao i umnožavanju molitvi, dobročinstava, a isto tako i u revnosti upravaljanja svih hrišćanskih vrlina.

Cilj posta je očišćenje tela, jačanje volje, uzdizanje duše iznad tela, a iznad svega proslavljanje Boga i poštovanje Svetih.

Posteći, pravoslavni verni narod se neprekidno podseća Hristovog stradanja, koje je on primio na sebe za spasenje čovečanstva.

"Ako oprostite grehe drugima, oprostiće i vama Otac nebeski. I ako ih ne oprostite drugima, neće ni vama biti oproštena. Suština posta, braćo i sestre, kao i celokupnog hrišćanskog života, jeste u ovome, da treba da postimo, treba da se uzdržavamo od određene hrane, treba intenzivnije da se molimo Gospodu, da odlazimo u sveti hram, da se pričešćujemo, ali nam to ništa ne vredi, ukoliko imamo i najmanju zlu pomisao prema našem bližnjem. Ako ne oprostite bližnjem dugove njegove i sagrešenja njegova, neće biti oprošteno ni nama, kaže Gospod", reči su episkopa marčanskog Save, vikara patrijarha srpskog, koji je služio liturgiju.

Telesni post je samo neophodno pomoćno sredstvo za uspešnu duhovnu borbu koje se raspiruju kroz telesne želje. Pošto duša zajedno sa telom učestvuje u grehu, treba sa njom zajedno da učestvuje u naporima ka ponovnom zadobijanju vrlina. To je vreme potpune posvećenosti sebi, unutrašnjem duhovnom životu.

Stvarni post koji obuhvata i duhovni i telesni aspekat, privodi čoveka u smirenje, kada počinje da stiče spoznanje da je spasenje moguće jedino u Bogu, kroz njegovu veliku milost.

Posle liturgije, razgovor i druženje sa vernicima, nastavljeno je u Parohijskom domu u Ljubljani, kako tradicija i nalaže.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво