Čitaj mi!

Dan državnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, u Ambasadi RS u Londonu održan je svečani prijem. Prijemu je prisustvovao veliki broj zvanica, a svečanost je organizovala Ambasada Republike Srbije.

Učenici Dopunske nastave na srpskom jeziku dočekali su goste osmehom i pogačom kao simbolom tradicionalnog gostoprimstva.

Nakon intoniranja himni Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, prisutnima se obratila ambasadorka Republike Srbije u Velikoj Britaniji, njena ekselencija gospođa Aleksandra Joksimović.

U ime britanske Vlade, goste je pozdravio šef diplomatskog kora Alister Harison.  Obeležavanju Dana državnosti Republike Srbije prisustvovali su i Nj.K.V.Aleksandar Karađorđević i njegova supruga princeza Katarina kojim prilikom su razgovarali sa učenicima Dopunske nastave na srpskom jeziku o prazniku Sretenje i njegovom značaju u savremenoj istoriji Srbije, istorijskom značaju usvajanja Ustava kao temelja srpske državnosti i proslavi Dana državnosti koji učenici doživljavaju kao posebnu svečanost posebno zbog mogućnosti da sami učestvuju u obeležavanju i daju svoj doprinos.

Učenici su iskazali svoje zadovoljstvo zbog mogućnosti da pohađaju nastavu na srpskom jeziku i time jačaju pripadnost srpskom nacionalnom identitetu.

Učiteljica koja ostavaruje obrazovno-vaspitni rada u Velikoj Britanijai, Vida Milojković je zahvaljujući odličnoj saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Londonu, ambasadorkom Aleksandrom Joksimović, omogućila učenicima koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku Velikoj Britaniji, da dožive deo Srbije i na dostojan način obeleže ovaj značajni praznik.