Читај ми!

Otvorena izložba o Miloradu Paviću u Beču

Austrijsko-srpsko kulturno društvo "Vilhelmina Mina Karadžić" u saradnji sa Zajednicom srpskih klubova u Beču, organizovalo je 18. novembra izložbu "Pavić od Š do A", autorki Isidore Injac i Vladislave Ivković Marković.

Prisutne je, u ime domaćina, pozdravio Luka Marković, predsednik ZSK ističući zadovoljstvo što će se u prostorijama Zajednice nalaziti izložba posvećena Miloradu Paviću.

Zahvaljujući se prisutnima na dolasku, uprkos strogim epidemiološkim merama, prof. Svetlana Matić je podsetila prisutne na dosadašnje aktivnosti koje je Društvo koje vodi, organizovalo na polju očuvanja srpskog jezika, ćirilice i nacionalnog identiteta u poslednje dve godine. Zahvalila se Biblioteci grada Beograda na donaciji knjiga biblioteci "Mina Karadžić" u Beču i uručila Jasmini Ninkov, direktorki Zahvalnicu za donaciju knjiga.

Ovom prilikom je potpisan Sporazum o saradnji između ASKD "Vilhelmina Mina Karadžić", koga zastupa Svetlana Matić, predsednica i Biblioteke grada Beograda, koju zastupa Jasmina Ninkov, direktor.

Ovim Sporazumom uspostavlja se saradnja sa ciljem promovisanja knjige i čitanja, što je u funkciji procesa obrazovanja i usavršavanja. Obe strane ovog Sporazuma sprovodiće različite oblike razmene iskustva i saradnje u oblasti kulture, a pre svega. promocije knjiga i novih naslova, izložbe, okrugli tematski stolovi, seminari, susreti pisaca, donacija knjiga, dodela nagrada, virtuelni programi, učešće u programu "Negujmo srpski jezik."

O životu i delu Milorada Pavića nadahnuto je govorio dr Nebojša Rodić, ambasador Republike Srbije u Austriji, koji je izložbu proglasio otvorenom.

Posetioci će biti u prilici da do 1. decembra 2021. godine, pogledaju ovu jedinstvenu izložbu autorki Isidore Injac i Vladislave Ivković Marković, koje su ovom prilikom upoznale prisutne o njenom sadržaju, ističući da je izložbom obeležen trostruki jubilej 90 godina od rođenja, 10 godina od odlaska i 35 godina od izlaska "Hazarskog rečnika", Pavićevog najpoznatijeg dela.

Jasmina Ninkov je prisutne upoznala sa aktivnostima Biblioteke grada Beograda i izrazila zadovoljstvo što će i bečka publika imati priliku da pogleda ovu jedinstvenu dvojezičnu izložbu, na srpskom i engleskom jeziku. Svetlana Matić je autorkama izložbe uručila Zahvalnice za odličnu prezentaciju, a predsedniku Zajednice Luki Markoviću za nesebičnu podršku u radu Društva.

U muzičkom delu programa nastupila je Katarina Milisavljević, izvodeći violinski koncert Maksa Bruha, omiljenog kompozitora Milorada Pavića. Osim organizatora, ovom kulturnom događaju su, između ostalih, prisustvovali: dr Dejan Jelić, predsednik Austrijsko-srpskog društva, dr Jana Cvijić, dr Vjera Rašković Zec, Slavica Klein, predsednica društva Zlatna reč, Srpska kruna, Dragutin Petković, predsednik Udruženja penzionera, Slobodan Jovanović, aktivista, Zagorka Duda, Dejan Nikolajević i mnogi drugi.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара