Читај ми!

Mesec srpske kulture u Moskvi

Mesec srpske kulture, drugi put organizovan u Moskvi, traje od 1. do 30. oktobra, i to u Biblioteci stranih književnosti.

Centar za slovenske kulture posetila je viši savetnik Ambasade Republike Srbije u Ruskoj Federaciji Snežana Pavlović, povodom početka Meseca srpske kulture, koji traje od 1. do 30. oktobra.

Ovo je drugi Mesec srpske kulture čiji su događaji posvećeni i samoj Srbiji i njenom duhovnom srodstvu sa Rusijom.

U ovom periodu čitaoci i gosti Biblioteke moći će da se upoznaju sa srpskom književnošću, muzikom i vizuelnom umetnošću, urone u atmosferu Balkana i lično se sastanu sa prevodiocima i istraživačima koji popularizuju srpsku kulturu u Rusiji.

U okviru meseca srpske kulture u prostorijama biblioteke će biti organizovane diskusije sa prevodiocima srpske kulture, naučnicima i lektorima.

Stručnjak za srpski jezik Natalija Starikovskaja govoriće o umetničkom svetu Gorana Petrovića, prevodilac Sergej Glovjuk će prezentovati svoje iskustvo prevoda savremene srpske poezije, a Jevgenija Šatko će upriličiti literarno putovanje po Balkanu.

Gosti biblioteke virtuelno će posetiti Ruski dom u Beogradu, najstariji kulturni centar u inostranstvu, otvoren 1933. godine.

Važan događaj biće međunarodni Okrugli sto, na kojem će se govoriti o prevodu slovenske poezije „Vernost i tačnost...šta je važnije u umetničkom prevodu".

A ključni događaj meseca - otvaranje umetničkih izložbi posvećenih slikarstvu, vajarstvu i srpskoj narodnoj umetnosti, biće otvoren 14. oktobra u 18 sati. Atmosferu će upotpuniti koncertni program u kojem će učestvovati vokalni ansambl Žute kruške i folklorna grupa Zavičaj.

Dešavanja će biti organizovana na trgu Biblioteke stranih književnosti i onlajn.

 

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи