Читај ми!

Željka Cvijanović posetila Srpski obrazovni centar "Nikola Tesla" u Budimpešti

Predsednica Republike Srpske, druga u nizu visoka zvanica iz Republike Srpske, koja je ove školske godine posetila Srpski obrazovni centar "Nikola Tesla" u Budimpešti.

Vidno iznenađena veličinom kompleksa, brojem đaka, institucija, kao i organizovanošću srpskog obrazovnog sistema u Mađarskoj, Željka Cvijanović je izrazila zadovoljstvo što je pozvana da ovog 5. oktobra bude gost škole na Trgu ruža.

Ona je tokom ove posete sa direktorkom dr Jovankom Lastić obišla zabavište, učionice, zbornicu i biblioteku, dok se u auli obratila učenicima i zaposlenima Obrazovnog centra Nikola Tesla.

Cvijanović je ponovila reči Milorada Dodika o posvećenosti R. Srpske ovoj obrazovnoj ustanovi, te da je posebno raduju te veze koje ova institucija neguje sa institucijama Republike Srpske i Srbije.

"Ono što me veseli je što smo se poslednjih godina i mi kao RSrpska povezali sa ovom školom, uz sve ono što radi Srbija, da smo često u poseti ovde i pokazujemo odnos prema dobroj organizaciji i svemu što ova škola radi i sve ono što su joj napori. Maljinska zajednica je ta koja se izborila za svoja određena prava i može da neguje sve ono što su vrednosti i što je tradicija same zajednice", rekla je Cvijanović.

Dr Jovanka Lastić je pozdravila gošću i pokazala zadovoljstvo što se ova obrazovna institucija našla na mapi, postala poznata u Srpskoj i istakla da to potvrđuje i broj dece koja se ovde školuju i da je škola sa tom decom povezana na poseban način.

"Da ne pričam kako smo ovaj živ kontakt sa R Srpskom ostvarili pre više o desetak godina, kada su nam počela dolaziti deca sa teritorije Srpske, koja su donela jedan nov kvalitet, specijalno znanje i mentalitet, koji je možda i sličan našem mentalitetu, Srba u Mađarskoj, jer ja uvek naglašavam deci da nije lako biti manjina u većinskom okruženju, jer treba da se boriš i da tvoje ime pravilno izgovore, da možeš svoj jezik da koristiš, da ime možeš da sačuvaš i veru", kaže dr Jovanka Lastić.

Željka Cvijanović je u svom obraćanju obelodanila da je već donešena odluka u sklopu obećanja Milorada Dodika o dodeli sredstava potrebnih za opremanje društvenih prostorija đačkom domu Tekelijanum, te je dodala da joj je zadovoljstvo da R. Srpska ima kapacitet da pomaže našu zajednicu i njene institucije i da će to učiniti ubuduće.

U sklopu dočeka učenici su pripremali lep nacionalno osvešćen kulturno-umetnički program. Devojke iz hora pod dirigentskom palicom profesorke Olivere Munišić izveli su narodnu pesmu "Kiša pada" iz druge rukoveti "Iz Budima grada" Stevana Mokranjca, dok je folklorni ansambl učenika ove škole izveo koreografiju "Mačva" s pesmom "Malo ja malo ti".

Pored direktorke dr Jovanke Lastić, predsednicu Srpske Željku Cvijanović u Obrazovnom centru "Nikola Tesla" dočekali su i predstavnica Srpske samouprave u Mađarskoj Vera Pejić Sutor i potpredsednik Srpske samouprave Igor Rus.

Željka Cvijanović boravila je u dvodnevnoj poseti Mađarskoj. Prvog dana razgovarala je sa mađarskim zvaničnicima, premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom, ministrom za porodicu Katalin Novak i ministrom pravde Judit Varga, a drugog dana odvojila je nekoliko časova za obilazak škole "Nikola Tesla", dok je u večernjim satima prisustvovala folklornom programu "Tavansko veče".

понедељак, 23. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи