Čitaj mi!

"Ljubavni vremeplov" u Beču

Druženje sa glumicom Vesnom Stanković iz Beograda ostaće u sećanju svih Bečlija, koji su je gledali na sceni, u prostorijama Zajednice srpskih klubova u Beču.

Predstava kabaretskog tipa, obilovala je emocijama i veoma suptilnim pričama o ljubavima naših poznatih Srpkinja i Srba. Neki od njih su živeli u Beču.

U briljantnom poznavanju biografija ličnosti iz kulture, Vesna Stanković je predstavila: Minu Karadžić, Branka Radičevića, Đuru Jakšića, Živojina Mišića, Vladislava Petkovića Disa, Jelisavetu Načić, Aleksu Šantića, Milutina Milankovića i Desanku Maksimović.

Vesnin "Ljubavni vremeplov" u kome i sama uživa, govori, peva, izazvao je kod mnogih suze u očima, ali i lavinu pozitivnih emocija koje su nam, u ovim teškim vremenima, neophodne.

Ova izvanredna, savremena srpska televizijska i pozorišna glumica, vratila nas je u prošle trenutke u našoj istoriji i kulturi i podsetila da je ljubav ta koja oplemenjuje, i kako ona reče "daje, stvara i raste".

Ovom kulturnom spektaklu, prisustvovale su ličnosti iz javnog i kulturnog života Beča, između ostalih: časni oci Dragan Budak i Jovan Govedarica, kao izaslanik Njegovog Preosveštenstva episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja, Mirel Tomas, predsednica "Bečkih poeta", Slavica Klajn, predsednica Kulturnog društva "Zlatna reč, srpska kruna", prof. Tatjana Tomić Obradović, prof. Vanja Glišić, prof. Dragana Baltić, Katarina Milisavljević, violinistkinja, privrednici Milun i Nada Nikolić, novinarka Vera Marjanović i mnogi drugi.

Luka Marković, predsednik Zajednice srpskih klubova se zahvalio prisutnima na poseti i glumici Vesni Stanković uručio prelep buket cveća, a prof. Svetlana Matić joj je uručila Zahvalnicu za doprinos u razvoju pozorišne umetnosti u matici i rasejanju i promociji rada ASKD "Vilhelmina Mina Karadžić", koje je sa Zajednicom srpskih klubova u Beču bilo organizator ove kulturne manifestacije, a povodom otvaranja biblioteke "Mina Karadžić" u Beču.

Naredna manifestacija biće održana u subotu 18. septembra sa početkom u 19 časova, u svečanoj sali Zajednice srpskih klubova u Beču. Istoričar prof. Predrag Marković  iz Instituta za savremnu istoriju održaće predavanje "Srbi-narod jedinstven na svetu".

Otvaranje izložbe o Miloradu Paviću "Od Š do A", autorki Vladislave Ivković Marković i Isidore Injac iz Beograda, biće u četvrtak, 14. oktobra 2021. godine, u 19 časova u prostorijama Zajednice srpskih klubova u Beču. Toga dana je predviđeno da direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov i prof. Svetlana Matić, predsednica ASKD "Vilhelmina Mina Karadžić" potpišu Protokol o saradnji.