Читај ми!

"Hodočasnica vode" - novi roman Snežane Ivković

Nedavno je u Prometeju (Novi Sad), objavljen roman u stihovima Snežane Ivković, pod naslovom, "Hodočasnica vode". Snežana Ivković je naša poznata pesnikinja, novinar i predsednik Srpsko-kanadskog udruženja pisaca "Desanka Maksimović", Toronto.

Snežana Ivković je u Kanadu emigrirala 1993. godine. Prvu samostalnu zbirku pesama "Lična karta", objavila je u beogradskom RAD-u 1994. Druga zbirka pesama "Rastojanja", nastala je u Kanadi i izdata je u Beogradu 2000. godine u izdanju Nolita i u izboru Mome Dimića.

Pesme su joj objavljivane u književnim časopisima u zemlji i u inostranstvu - u kalifornijskom magazinu ForPoetry.com na engleskom jeziku. Stihovi ove naše pesnikinje su uvršteni u studiju o svetskoj lamentarnoj poeziji "The Singers of Lamentations - Cities under Siege, from UR to Jerusalem to Sarajevo", Nancy C. Lee, 2002. Takođe je predstavljena i u američkom magazinu World Literature Today, 2001.

Stručne radove je objavila i prezentovala na sledećim konferencijama:

„PESME I BOMBE", esej i predstavljanje zbirke pesama „Kletva" na konferenciji AWP - The Association of Writers & Writing Programs, (Palm Springs, California) Conference 2001;
„Rastojanja" - predstavljanje samostalne zbirke pesama na konferenciji AAASS - American Assoc. for Advanc. of Slavic Studies, Conference, Baltimore, USA, Mar, 2003;
„Uticaj engleskog na moje pisanje", esej na konferenciji AAASS, Nov. 2003. Toronto.

Snežana Ivković je član UKS u Beogradu od 2004. i član SKUP DK od 1994. godine. U okviru SKUP DM, radila je na organizaciji mnogih književnih događaja u Torontu i Ontariju, predstavljala udruženje kao gost Međunarodnih susreta pisaca u Beogradu, organizovala 30. i 40. godišnjicu postojanja Udruženja u Torontu i podržavala predstavljanje novih članova. Od 2018. je na funkciji predsednika SKUP DM.

Za svoj rad u drugim kanadskim organizacijama, 2009. godine je dobila nagradu za "Multikulturalizam" grada Toronta, a za rad u novinarstvu, priznanje kao jedan od pet najboljih novinara etničkih novina u Kanadi u 2018. godini - National Ethnic Press and Media Council of Canada 2018 Award.

Rekli su o romanu "Hodočasnica vode":

 Ratomir Rale Damjanović, recenzent ovog romana u stihovima, između ostalog kaže:

Poetski roman „Hodočasnica vode" je opor, nežan, ironičan, duhovit roman, razigran do bola i smeha. To je savremena priča o sudbini, životu i priključeniju jedne imigrantkinje, čiji život pratimo od njenog opraštanja na Slaviji u Beogradu, pa sve do penzionerskih dana u dalekoj Kanadi. Jedan zadati život, koji junakinja napušta, zamenjuje se drugim, još neizvesnijim, u kojem aktera čekaju velika iskušenja u zemlji gde je sve podređeno novcu.

Slika Kanade je prvorazredna groteska i nikako samo metafora. Tu probijaju naturalistički opisi. Čitava skala osećanja koja prate savremenog čoveka, straha, nemira, neizvesnosti, usamljenosti, prevare, ostavljenosti, obmane, sabrane su u ovom romanu. Gotovo da nema predaha u njemu, jer se zna da sledeći korak može biti korak u prazno, ili ništa...

Roman je pun zanimljivih priča, scena i portreta...Poetska forma daje joj dubinu doživljaja, pred kojim ustupaju opisi, a tamo gde bi se priča u proznom delu razvila do razgranate naracije, pribegava se metafori, često na granici apsurda, sa dosta ironije. Opise, dakle, zamenjuju slike, parabole, intertekstualni i emocionalni impulsi. Time se postiže neobičan ritam koji u punoj meri odgovara izglobljenosti junakinje i njenim pokušajima da ostane na nogama, da ispriča običnu ljudsku povest o sudbini imigranta.

 Labud Dragić, književnik, prvi utisci o romanu:

Sve teče, sve žubori kao bistra voda; sve ipak odiše verom i vedrinom; snagom života i nepodnošljivom lakoćom postojanja. Knjiga je vrlo pametno pravljena. Stihovna forma joj daje odgovarajući ritam koji sledi ritam savremenog, da ne kažemo, modernog života. Slojevita je i deluje u svim pravcima. Duhovita je i živa. Nepretenciozna, a opet ne pada u trivijalnost... Ova knjiga ima i drugih vrlina: prevodiva je i vrlo komunikativna, tako da verujem da pravi uspeh tek predstoji.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво