Читај ми!

Srbi vole da troše

Kupovna moć Srba u Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj je od 23.600,00 do 40.700,00 evra po osobi. Oni koji žive generacijama u ovim zemljama više ne odgovaraju klasičnom klišeu "gastarbajtera", jer su se tokom proteklih pet decenija integrisali u lokalne sredine i razvili u atraktivnu ciljnu grupu za srpsku privredu.

Radi se o ciljnoj grupi do milion ljudi sa godišnjom kupovnom moći od EUR 23.600,00 do EUR 40.700,00 po osobi, koja voli da troši i od kojih neki već u 3. i 4. generaciji žive u najrazvijenijim industrijskim nacijama i deo su tamošnjih društava visokih performansi. Ovi podaci objavljeni su na portalu statista.com, globalnoj biznis data platformi broj jedan u svetu.

Kupovna moć u ovim zemljama meri nominalno raspoloživi neto prihod stanovništva, uključujući državne naknade poput naknada za nezaposlene, dečije dodatke ili penzije i dostupna je za troškove života, potrošnju ili uštedu. Kupovna moć je, ujedno, i najčešće korišćeni pokazatelj potencijalne potrošnje.

Iz tog razloga dijspora koja živi u Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj i koja je emotivna po pitanju zemlje iz koje dolazi ili potiče i rado provodi odmore i praznike u Srbiji, može znatno uticati na razvoj lokalne privrede.

Kao visokoplatežni krajnji kupci oni su spremni da potroše više novca na šoping, putovanja, provod i zabavu, ali i da ulažu u nekretnine i pokreću biznis u Srbiji. Najvažnije je pronaći pravi put do te ciljne grupe i uveriti ih u proizvode, usluge i ponude koje garantuju pouzdanost, kvalitet i najbolju uslugu.

Veliku kupovnu moć dijapore u ovim zemljama, dokazuje i zvanični podatak NBS (Narodne banke Srbije) o doznakama iz Austrije, Nemačke i Švajcarske, koje su 2019, pre pandemije KOVID-19, iznosile EUR 1,89 milijardi, što je 54,09% ukupnih doznaka iz celog sveta u toj godini (EUR 3,5 milijarde). Realni iznos je znatno veći, s obzirom na neformalne kanale slanja novca u Srbiju autobusom, preko prijatelja i na slične načine.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво