Читај ми!

Milano, Vićenca, Trst: Promocija stripa "Dobrodošli na Kosovo"

Povodom Dana srpske kulture u Italiji 2021, Savez Srba u Italiji organizuje promocijy italijanskog izdanja stripa "Dobrodošli na Kosovo".

Raspored promocija:

Milano
petak, 2. jula 2021. u 18.00 sati, Museo del fumetto, viale Campania 12

Vićenca
subota, 3. jula 2021. u 18.00 sati, Villa Lattes, via Thaon di Revel 44

Trst
nedelja, 4. jula 2021. u 18.00 sati, Generalni konzulat Republike Srbije, Strada del Friuli 54

Ovaj strip je kreirala scenaristkinja Simona Mogavino (Simona Mogavino). Prvi put je objavljen u Francuskoj 2019. godine. Koautor stripa je Nikola Mirković iz Pariza, stručnjak za geopolitiku. Dizajner Đuzepe Kvatroki (Giuseppe Quattrocchi) je profesor škole stripa u Milanu. Koloristi, Hose Luis Rio (José-Luis Rio-koji je nažalost preminuo u toku izrade stripa), i Salvatore Bevakua (Salvatore Bevacqua). Autor predgovora Toni Kapuoco.

Italijansko izdanje stripa promoviše Savez Srba u Italiji, pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije - Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Promocije se organizuju u saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije iz Trsta, Generalnim konzulatom Republike Srbije iz Milana i Opštinom Vićenca.

Saradnici iz Francuske su Udruženje „Solidarnost za Kosovo" ( Solidarietà Kosovo) i Udruženje „Zapad-Istok" (Ovest-Est).

Opis radnje:

Mart 2004. Dimitrije je kao mladić pobegao iz Jugoslavije i sada se vraća na Kosovo da prisustvuje sahrani svog oca, sa kojim se loše rastao. Tokom putovanja Dimitrije doživljava posledice posleratnog balkanskog pakla. U vozu sreće Milana, starog Srbina oštrog jezika, koji mu prepričava svoju verziju jugoslovenskih ratova. Sa svakom pričom, Dimitrije se vraća u detinjstvo i vreme koje je provodio sa svojim najboljim prijateljem, Kladijem, Albancem. Priseća se rastućih tenzija između Srba i Šiptara i komplikovanog odnosa sa svojim ocem. Posle nekoliko neočekivanih zaustavljanja, stiže na odredište, ali se našao zarobljen usred nereda 2004. godine, na krvavom Kosovu. Stidljiv i naivan, Dimitrije se mora osloniti na svoju hrabrost, koju nije verovao da ima, da bi prešao ratnu zonu i stigao do groblja, na kome su sahranjeni njegovi preci i gde je sveža humka njegovog oca. Vojnici, pucnjava, neredi, nada, mržnja, ljubav ... Dobro došli na Kosovo!

 

 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво