Читај ми!

Popuštanje mera, srpsko kolo ponovo u Beču

Popuštanje mera u Austriji i postepen povratak normalnom životu omogućili su srpskim društvima da nastave sa negovanjem srpske kulture i tradicije u dijaspori.

Srpska kulturno-umetnička društva u Austriji iskoristila nova epidemiološka pravila da se posle 16 meseci ponovo okupe.

Manifestaciju “Sa tradicijom i kulturom zajedno u budućnost - prvi koraci”, koja je okupila kulturno-umetnička društva iz cele Austrije koja neguju srpsku tradiciju i kulturnu baštinu, organizovao je Austrijski savez srpskog folklora (AS SF).

Predsednik AS SF-a Aleksandar Stanković rekao je da je održavanje koncerta posle dugih 16 meseci strogih epidemioloških mera veoma važno i da su uspeli zahvaljujući dobroj organizaciji i istrajnosti.

“"Bilo je pitanja da li će biti moguće organizovati događaj tako rano, ali uspeli smo. Ovo je izuzetno važno za ponovno vraćanje u život, za osmeh ove dece, okupljanje klubova i nastavak našeg rada. Svi se radujemo"”, rekao je Stanković.

Ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić je istakao da je koncert samo prvi čin okupljanja naših građana koji žive u Austriji posle 16 meseci. Kako je dodao, i sam naslov manifestacije daje snage svakom klubu da nastave da rade i daje impuls daljem okupljanju i povezivanju građana sa ovih prostora u Austriji.

"“Veliko mi je zadovoljstvo da budem među našim ljudima. To je osećaj koji mi je nedostajao prethodnih godinu dana"”, rekao je Rodić.

Istakao je i da ga puna sala raduje i čini ubeđenim da će klubovi raditi i više nego do februara prošle godine, kada je korona virus sve zaustavio.

"“Ne samo da će negovati tradiciju, igranje, već i kulturu, i to ne samo iz Srbije, već svuda gde žive Srbi, iz RS, Crne Gore, BiH, gde se ljudi Bogu mole sa tri prsta, gde se čuje Oče naš", rekao je Rodić.

Ni predsednici srpskih klubova nisu krili zadovoljstvo koncertom, saglasni da je svima, a deci posebno, potrebno druženje, smeh, igra, što u proteklih godinu i po dana nisu imali.

Važno je, dodaju, što su članovi društava i tokom perioda zaključnasti želeli da se okupe, druže, da dolaze na probe, poštujući mere, što je, ipak, bilo nemoguće. Sve do prethodnog vikenda.

Kako kažu u klubovima, nije bilo osipanja članstva, čak je na početku, posle pandemije, odziv dece i roditelja bio je veći nego ranije.

Koreograf Srpskog kulturnog centra “Mokranjac” Milorad Runjo rekao je da su mu nedostajali aplauzi, probe, igra.

"Pandemija je nanela štetu u svim sferama, pa i kulturno-umetničkim društvima, ali za nas je to bio veliki krah. Nemogućnost okupljanja, igranja, druzzenja, pevanja nas je poremetila, trebaće vreme da se društva oporave”", smatra Runjo.

Dodaje da je izgubljena jedna do dve generacije, što će morati radom da se nadoknadi.

Na koncertu su nastupili ansambli iz gotovo cele Austrije, Beča, Foralberga, Gornje Austrije, Donje Austrije, Salcburga, koji su okupili veliki broj dece.

Gotovo do poslednjeg trenutka bilo je neizvesno hoće li koncert biti održan, ali dozvola je stigla par dana pre manifestacije.

Na kocertu su, između ostalih, nastupili ansambli najstarijeg srpskog kluba u Austriji, “Jedinstvo”, koji je prošle godine proslavio pola veka postojanja, zatim dva najuspešnija i najmnogoljudnija društva KSD “Bambi” iz Beča, SKC “Mokranjac”, “Ostrog” iz Linca, “Opanak” iz Salcburga, “Zavičaj” iz Tulna, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha….

Predstavili su pesme i igre iz Gornje Resave, Jasenica, igre iz Dimitrovgrada, slavske običaje iz okoline Bujanovca…, a publika ih je nagradila ogromnim aplauzom.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво