Читај ми!

Književni prvenac Tatjane Đorđević Simić na festivalu u Italiji

Roman “Pionir”, koji predstavlja prvo književno delo novinarke Tatjane Đorđević Simić, biće prezentovan tokom festivala književnosti "Passaggi Festival" (Pasađi festival) u italijanskom mestu Fano u centralnoj Italiji, koji se održava od 18 do 25. juna i okuplja italijanske i strane autore.

Deveta edicija ovog festivala fokusira se i na književnost pisaca i autora sa Balkana. Pod temom "Evropa i Mediteran", 23. juna biće premijerno predstavljena knjiga "Pionior", izdata na italijanskom jeziku u izdanju izdavačke kuće Besa Muci.

Takođe, pod ovom tematikom biće predstavljene i knjige dvoje albanskih pisaca Vera Bekteshi i pisac Enkel Demi poznatiji pod pseudonimom Tom Kuka, a koji je nedavno dobio nagradu Evropske Unije za najbolje književno delo za svoju knjigu "Vreme zla/Ora e Lige". Takođe, tokom ovog festivala biće predstavljen i roman još jedne naše autorke, Marine Lalović, inače novinarke italijanske RAI televizije.

Knjiga "Pionir" je priča o detinjstvu u doba socijalizma, o odrastanju i adolescenciji u doba transformacije, sukoba, čudnih ili nesrećnih okolnosti, priča o imigraciji iz države koja više ne postoji (Jugoslavija) i integraciji u jednu novu sredinu (Italija). To je takođe priča o iskušenjima i izazovima u kojoj se glavni junak romana zatiče, te o preispitivanju o sopstvenom identitetu, verovanjima i ubeđenjima zaglavljenih između prošlosti i sadašnjeg života o kojem je protagonista oduvek maštao. Roman "Pionir" je priča i o ljubavi dvoje mladih ljudi, Srbina Boška i Albanke Nivele, a koji su izabrali da slobodno šetaju uskim italijanskim ulicama.

"Pionir" je knjiga o odlasku i vraćanju, o prošlosti i sadašnjim zbivanjima. Knjiga bez predrasuda i o izborima koje svako da nas ima na raspolaganju.

Tatjana Đorđević Simić je slobodna novinarka koja živi i radi u Italiji od 2006. godine. Predsednica je udrženja stranih novinara u Milanu. Piše kao novinar saradnik za Al Jazeera Balkans i BBC na srpskom.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво