Čitaj mi!

Otvorena izložba "Dositej od Čakova do Beograda"

Beogradska promocija izložbe Eliane Gavrilović pod nazivom "Dositej od Čakova do Beograda", koja će od jeseni biti stalna postavka u Dositejevoj rodnoj kući u Čakovu, održana je 15. juna u Zadužbini "Dositej Obradović" u Beogradu.

"Izložba pred nama prati Dositejev životni put od prvog susreta s knjigom, preko monaškog života u manastiru Hopovo, sve do sazrevanja u prosvećenoj Evropi i svih znanja koje je stekao", kazala je ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković.

"Dositej je verovao da bez obrazovanja nema ni opstanka, ni razvoja države i naroda, te je težio da svoj narod približi prosvećenom delu Evrope bez gubitka jakog osećanja rodoljublja", dodala je Gojkovićeva.

Upravnica Zadužbine Mirjana Dragaš podsetila je na dolazak Dositeja Obradovića u Srbiju.

"Obrazovan i nadahnut učenjem, on je na poziv Karađorđa iz Trsta došao u Srbiju praćen pesmom Vostani Serbie, koja je sada himna ove zadužbine i svečana pesma srpskog naroda", izjavila je upravnica Zadužbine Mirjana Dragaš.

"Cilj Zadužbine je da u narednom periodu još više razvije saradnju sa Srbima iz dijaspore, naročito onima na Dositejevom evropskom putu, jer su on, zajednička kultura i istorija ono što nas vezuje", kazala je Dragaš.

Obnavljanje Dositejeve kuće u Čakovu, od jeseni stalni dom ove postavke, finansijski je podržala Vlada Vojvodine i Ministarstvo kulture i informisanja.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">