Čitaj mi!

Pogled u prošlost - edukativna onlajn radionica

Edukativna radionica SAVA onlajn škole srpskog jezika, kulture i tradicije ovaj put vas vodi u srednji vek gde će vas upoznati sa znamenitim srpskim vladarima i vitezovima: carem Dušanom, Markom Kraljevićem, despotom Stefanom Lazarevićem i carem Lazarem, vitezovima koji su svojim herojstvom i zalaganjem pomogli srpskom narodu i ostavili neizbrisiv trag. Pridružite im se 19. juna u 18 sati (po srednjeevropskom vremenu), odnosno u 11 sati, koliko je u Čikagu.

Govoriće se o njihovoj mudrosti, snazi u teškim vremenima, snalažljivosti i nepokolebljivosti i istaći dve značajne istorijske bitke, Bitka na Marici i Kosovska bitka.

Vodič na ovom putovanju će biti Aleksandra Mihajlović, profesorka srpskog jezika i književnosti i autorka nekoliko knjiga, a gost će biti Sava Samardžić, istoričar, nastavnik istorije u SAVA onlajn školi srpskog jezika, kulture i tradicije i urednik i voditelj emisije na Televiziji Hram.

"Saznaćete da li je Marko pio uz Ramazan vino, da li je car Dušan zaista bio visok preko dva metra i sve ono što ste se oduvek pitali o velikanima srpskog junaštva, a niste imali koga da pitate. Pridružite nam se u ovom nezaboravnom vremeplovu i pođite sa nama put srednjeg veka. Čekamo vas!", poručuju iz onlajn škole SAVA.

  Priča o vitezima je važna,

  Dođite i čujte,

  Tu ima svašta da se kaže,

  I još više da se sazna.

  Zašto je Marko Kraljević snažan i uman,

  a Dušan car, odvažan, kulturan?

  I zbog čega se knez Lazar nije vratio iz bitke sa Kosova,

  I ko je Despot Stefan, vešt sa mačem, koji piše i o ljubavi slova?

  I koliko su svi oni bili slavni, vitezi iz snova?

  Čujte sve to, i još mnogo, mnogo više,

  O njoj se čita, sluša i piše,

  Jer istorija jeste učiteljica života,

  a životi naših viteza - nepresušna divota!

Svi koji žele da prisustvuju radionici mogu da se prijave putem sajta škole SAVAedu.com

SAVA onlajn škola je inovativna, dinamična i nekonvencionalna nastava srpskog jezika, kulture i tradicije koja je izgradila jedinstven model učenja srpskog jezika kao zavičajnog, razvijajući dvojezičnost i dvokulturalnost i ujedno vezujući nova pokolenja u dijaspori sa matičnom zemljom Srbijom.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">