Читај ми!

Srpska etno pesma orila se u drevnom ruskom gradu Kozeljsku

U drevnom gradu Kozeljsku, nedaleko od slavne Optine pustinje (muški manastir), 23. maja održan je jedanaesti Festival slovenske narodne pesme "Optinsko proleće". U ime festivala, prof. Radmila Vojnović, član Saveza pisaca Rusije i UKS pozvala je učesnike iz Srbije da se takmiče u tri kategorije.

Predstavnici Srbije uspešno su se predstavili i osvojili prvo i treće mesto. U kategoriji od 15 do 18 godina, Georgije Ignjatov iz Novog Sada, član KUD "Vila" osvojio je treće mesto; u kategoriji od 18 do 23 godine, Jovana Lazić iz Novog Sada, takođe članica KUD "Vila" osvojila je prvo mesto. U kategoriji od 23 do 35 godina Renata Đekanović iz Teslića (Republika Srpska), koja živi u Moskvi, osvojila je prvo mesto.

U revijalnom delu festivala nastupila je srpska pevačka grupa "Žute kruške" iz Moskve s pesmama iz jugoistočne Srbije i Bosne.

Žiri, čiji je predsednik pevačka zvezda Olga Kormuhina,  Aleksej Belov, Sergej Matfejev i Aleksandar Ščerbakov, visoko su ocenili nastup srpskih učesnika. Posle dodele nagrada, u ime KUD "Vila" dodeljeni su pokloni duhovnim pokroviteljima festivala, ocu Iliji i Vasiliju.

Učesnici festivala su bili na svečanom bdeniju u Optini, čuvenom manastiru gde su boravili duhovnici Amvrosije i Makarije, starci koji su poslužili Dostojevskom kao inspiracija za lik Aljoše i starca  Zosime u remek delu "Zločin i kazna" i "Braća Karamazovi". Pored Tolstoja i Dostojvskog, u ovom manastiru su boravili i našli inspiraciju mnoge istaknute ličnosti ruske i svetske muzike, literature, umetnosti, kao i članovi imperatorske porodice.

Dan posle takmičenja, učesnici festivala iz Srbije, obišli su brojne kulturne znamenitosti glavnog grada Rusije, kao što je Crveni trg sa hramovima Vasilija Blaženog i Kazanskim hramom, Grčkolatinsku akademiju M. Lomonosova, Boljšoj teata, Hram Hrista Spasitelja, spomenik poginulim borcima SSSR-a...

"U ime festivala, želim da se zahvalim na saradnji rukovodiocu KUD "Vila" M. Loniču i profesorki Seleni i naravno, roditeljima naših učesnika, na poverenju koje su mi ukazali i poslali ih u Moskvu. O uspehu naših mladih govorila sam i na Murmanskom festivalu slovenske kulture povodom Dana slovenske pismenosti. Sa ponosom mogu da kažem da nastavljamo našu kulturno-narodnu diplomatiju, kako Rusi zovu rad na povezivanju naših naroda", rekla je prof. Radmila Vojnović za RTS. 

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво